Jan Hirt překvapil svou excelentní formou na začátku letošní sezóny. Jedenatřicetiletý profesionál se v posledních letech spíše trápil, po odchodu z Astany do CCC ztrácel motivaci kvůli nesplněným slibům ze strany polské sestavy a kariéru se pokusil oživit v dresu belgického týmu Intermarché - Wanty Gobert. Ale ani loni to bylo zcela ideální, ačkoliv dostal spoustu závodních příležitostí. Objel Giro d'Italia a španělskou Vueltu, která byla pro belgický celek velmi úspěšná.

Sám Hirt byl vidět v etapách Sazka Tour, kde skončil sedmý v celkovém pořadí. A před letošní sezónou se rozhodl pro soustředění v Kolumbii, které je v poslední době mezi profesionály docela oblíbené. V Kolumbii trénovali jezdci Ineos Grenadiers, také Tom Dumoulin a další. Byla to důležitá změna v přípravě. Tři týdny v teple, v horách a vysoko nad mořem, vedly k vynikající kondici. Vliv na Hirtovo zlepšení má také jeho trenér Ioannis Tamouridis.

Hirt překvapil ve výbušném dojezdu do Qurayyatu, kde dojel druhý a mezi nejlepší patřil i ve velmi náročné 4. etapě. Byl členem první skupiny favoritů, ale ani on nezachytil únik Fausta Masnady, který zvítězil s minutovým náskokem.

"Jsem zklamaný, že jsem Masnadovi v boji o vítězství v celkovém pořadí nechal tolik času. Ke konci jsem bojoval s křečemi, cítil jsem, že na rovinaté části před cílem už do toho nemůžu dát víc," řekl po dojezdu nedělní etapy. Ztráta 58 sekund se zdála být příliš velká a šance na celkové vítězství minimální. Ale zároveň byl motivovaný napravit dojem v královské etapě: "Masnada mě ve stoupání ještě nikdy neporazil, takže chci na Jabal Al Akdhar bojovat o etapové vítězství." 

A měl pravdu. Masnada pro něj nebyl soupeřem. Hirt zvládl nástrahy etapy a týmoví kolegové mu pomohli na rovině i v cílovém výjezdu: "Cítím se velmi dobře. Vlastně jsem se nemohl cítit lépe, protože jsem vyhrál etapu a získal červený dres. Jsme spokojení. Jeli jsme závod přesně tak, jak jsme chtěli. Kévin Van Melsen kontroloval závod od samého začátku a v závěrečném stoupání jsme udávali tempo, takže je to opravdu týmové vítězství."

Kromě etapového vítězství si došel na pódiu také pro dres lídra závodu. A to s výrazným náskokem jedné minuty před Masnadou. V to už přitom ani nedoufal. "Na etapu jsem se těšil a hlavním cílem bylo vyhrát dnes. Na dres jsme nemysleli. Chtěli jsme se pokusit vyhrát dnes, protože to byla naše největší šance. Řekli jsme si, že kdybychom získali červený dres, byl by to příjemný bonus. Nebyl to však hlavní cíl."

Hirt patří k vyhlášeným vrchařům, ale na větru se často trápí. To však nebyl případ 5. etapy Kolem Ománu. Tým DSM roztrhal peloton na terezínu, ale český cyklista byl pozorný a kolegové pomohli: "Celý den jsme byli s týmem vpředu. Moji spolujezdci mi pomáhali a chránili mě. Téměř jsme se nedostali do potíží. Bylo to perfektní."