Bylo moc dobře vidět, jak mistru světa ve fourcrossu Tomáši Slavíkovi poskočilo obočí a klesla brada ve chvíli, kdy ho vyzvali, aby vyšel na pódium jako druhý v pořadí. Zdeněk Štybar už byl hlavně za sedmé místo na mistrovství světa v anketě třetí… Chvilka napětí. Ano, vlastně kdo jiný než Cink by měl vyhrát, že?

Každopádně došlo k nabourání obvyklých pořádků v 57leté historii ankety, nebo alespoň posledních mnoha letech, kdy se vyhlašují i jednotlivá cyklistická odvětví. V poměřování často nepoměřitelného tady donedávna jasně platilo: přednost má jeden velký absolutní výsledek, bez ohledu na ostatní konkurenci a pokusu o srovnání absolutního výkonu. A to se teď změnilo. Zvítězila dlouhodobá kvalita a výkonnost za celý rok v přece jen nabitějším odvětví cross-country. 

Namísto světového šampiona, jak se možná čekalo (vždyť fourcross přinesl v minulosti korunu Krále i Michalu Prokopovi nebo Romaně Labounkové), povládne muž, který nevyhrál. Cink sice dojel dvakrát druhý v závodech světového poháru a celkově tam skončil třetí, na olympiádě a na mistrovství světa však vinou defektů neuspěl. První byl jen (popáté) na domácím mistrovství…

Nečekané rozuzlení potvrzuje i skutečnost, že v kategorii nejlepší biker a trialista (proboha, proč se tohle spojovalo?!) vyhrál právě Slavík a Cink vůbec nebyl zmiňován mezi kandidáty na prvenství. Jen na vysvětlenou: kategorie volí převážně svazoví funkcionáři, absolutní pořadí pak i širší pole respondentů včetně cyklistických novinářů apod. Tedy zdá se, že právě oni foukli do zavedených pořádků svěží vítr.

Předcházející řádky nejsou kritikou, jen zamyšlením. Anketa napříč odvětvími samozřejmě srovnává nesrovnatelné, je to hra, výsledek závisí na úhlu pohledu těch, kdo o výsledku rozhodují (a jejich skladbě).  Podle mého názoru je celá tahle změna pozitivní. 

Už jen zveřejnění prvních tří je pokrok. Dosud se vyhlašoval pouze vítěz bez oznámení bodů, což často svádělo k pochybnostem, že to dostane ten, kdo si to tak nějak celkově „zaslouží“ a bude taky přítomen na slavnostním večeru. Podobné ankety velkých sportů dávají už dávno kompletní pořadí všech, kdož bodovali, často i s přehledem tipů všech hlasujících. Což pochopitelně přispívá k věrohodnosti výsledků.

„Je to krásné ocenění a moc si ho vážím,“ řekl Ondřej Cink, který už uspěl i na silnici a nedávno prodloužil smlouvu v polském týmu Kross/Orlen až do olympiády v Paříži 2024. „Sezónu musím hodnotit jako hodně úspěšnou. Ve svěťáku mi chyběl bod k celkovému druhému místu. Držel jsem si stabilní výkonnost během celého roku. Škoda té smůly na olympiádě a mistrovství světa, v Tokiu mě problémy s materiálem asi stály medaili. Ale chci ještě výkonnost posunout a k úspěchům ve světovém poháru přidat medaili z mistrovství světa,“ dodal.

Obrovský dříč a poctivák Cink si korunu bezpochyby zaslouží, sám jsem ho dal na první místo. Ve vší úctě k výsledku Tomáše Slavíka předváděl výkonnost po celý rok úžasnou v brutální konkurenci. O úplné proměně pohledu hodnotících budeme ale moci mluvit, až ve chvíli, kdy by před Slavíkem skončil ještě druhý nejmíň Štybar.

Král české cyklistiky 2021

Absolutní pořadí: 1. Ondřej Cink (MTB XC), 2. Tomáš Slavík (MTB 4X), 3. Zdeněk Štybar (silnice)

Nejlepší junioři: Radovan Štec a Gabriela Bártová (oba dráha)

Síň slávy: Čestmír Kalaš

Nejlepší v odvětvích: bikros: Eliška Bartůňková, cyklokros: Kristýna Zemanová, dráha: Radovan Štec, handicapovaní: Patrik Jahoda, MTB+trial: Tomáš Slavík a Tomáš Vepřek, sálová cyklistika: Jakub Mašek.

Česká cyklistika získala loni 23 medailí na velkých světových akcích zásluhou 18 lidí (z toho 14 věku juniorů a do 23 let)