I další etapa Vuelty se jela ve velmi těžkém terénu, který nahrával uprchlíkům. Sice trvalo dlouho, než se podařilo vytvořit první únik, ale byl opravdu početný, přes dvacet závodníků se vzdálilo pelotonu. Tým Sky a Michal Kwiatkowski neměli zájem únik stahovat a nechali uprchlíkům spoustu času. 

Skupina byla příliš početná na to, aby efektivně spolupracovala. Závodníci si proto nastupovali, dokud se nerozdělili do několika skupin. 60 kilometrů před cílem sám ujel Alessandro De Marchi (BMC) a o něco později se k němu přidali Simon Clarke (EF - Drapac) a Bauke Mollema (Trek-Segafredo). 

Za vedoucí trojicí se stále závodilo a odstup se zvětšoval. První tři cyklisté spolupracovali přes poslední stoupání a ze sjezdu z něj a začali taktizovat na rovině na posledních asi osmi kilometrech. Za nimi je stíhali Rudy Molard (Groupama-FDJ), Davide Villella (Astana) a Floris De Tier (LottoNL Jumbo). Motivaci pracovat měl především Rudy Molard, protože si jel pro červený dres lídra. Ale vrátit se na čelo závodu se jim už těsně nepodařilo.  

O etapu si to rozdali ve spurtu Clarke, Mollema a De Marchi a jasně nejrychlejší byl Simon Clarke a získal první vítězství pro tým EF - Drapac v sérii WorldTour v letošním roce. Druhý dojel Bauke Mollema a třetí Alessandro De Marchi. Villella, De Tier a Molard ztratili 8 sekund. Peloton byl v cíli s odstupem 4:55. 

Molard se oblékl do trikotu lídra závodu, před Michalem Kwiatkowskim vede s náskokem 1:01 (Molard byl později potrestán 20 sekundami za nepovolené občerstvování, jeho náskok se tím snížil na 41 sekundu). Jinak se v celkovém pořadí nic nestalo. Kwiatkowski stále vede bodovací soutěž, nejlepším vrchařem zůstal Luis Angel Maté (Cofidis). Alejandro Valverde (Movistar) vede kombinovanou soutěž. 

Foto Sirotti