Těžko popsat vše, co se v průběhu 5. etapy Tour de France z Lille do Arenbergu stalo. Až příliš smůly měl celý tým Jumbo - Visma, spadli Wout van Aert a Primož Roglič a Jonas Vingegaard měl technicé problémy a musel měnit kolo. Díky kolektivní snaze se jezdcům nizozemského týmu podařilo omezit ztráty, přesto je Primož Roglič hlavním poraženým dne. O vítězství v etapě se překvapivě rozhodovalo mezi členy celodenního úniku. Simon Clarke (Israel - Premier Tech) vyhrál v dramatickém dojezdu v souboji s Tacem van der Hoornem (Intermarché - Wanty Gobert). 

Šest uprchlíků 

Začněme však od startu. Do dlouhého úniku se opět vydal nejlepší vrchař Magnus Cort (EF Education - EasyPost), i když žádné vrchařské body v nabídce nebyly. Cort v čelní skupině podporoval Neilsona Powlesse (EF Education - EasyPost) a dalšími čtyřmi uprchlíky byli Van der Hoorn, Clarke, Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) a Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM). Jejich náskok se 100 kilometrů před cílem dostal nad 3 minuty, ale nezdálo se, že by jim takový odstup mohl stačit na vítězství. Přesto to tak bylo. 

Van Aert na zemi

První důležitý okamžik závodu přišel ještě před nájezdem do prvního z jedenácti dlážděných úseků. 96 kilometrů před cílem totiž spadli žlutý Van Aert a jeho kolega Steven Kruijswijk a při návratu do pelotonu Van Aert málem spadl znovu, když si v koloně nevšiml brzdícího auta týmu DSM. Udržel se v sedle a dokázal se vrátit do balíku, ale neměl dobrou pozici před nájezdem na kostky.

Následovaly chaotické situace před vjezdem na první úsek pavé. Pogačar neměl takovou podporu jako jeho soupeři z Jumbo - Visma, ale držel se v popředí. A na kostkách se cítil komfortně. Slovinec se spoléhal především na svou vlastní poziční jízdu a techniku, závodníci nizozemského týmu se drželi pohromadě a snažili se vyhnout všem možným potížím. Problémy měl Ben O'Connor (AG2R Citroen), který už více než 50 kilometrů před cílem odpadl a nabíral ztrátu. 

Vingegaard donucen vyměnit kolo

Všichni lídři na celkové pořadí se snažili vyhnout pádům a defektům, jenže ne všem se to mohlo podařit. A jedním z těch méně šťastných byl druhý muž loňského ročníku. Jonas Vingegaard musel kvůli technické závadě 37 kilometrů před cílem vyměnit celé kolo, ale neměl u sebe doprovodný vůz, takže sedl na kolo Nathana Van Hooydoncka. O několik čísel větší stroj mu nebyl moc platný, nemohl šlapat v sedle a po pár stovkách metrů přesedl na kolo Stevena Kruijswijka. Ale na tom neujel nic, protože už se zezadu přiřítil mechanický vůz Jumbo - Visma a dal Vingegaardovi jeho vlastní rezervu.     

Roglič padá a ztrácí kontakt 

Většina týmu Jumbo - Visma počkala s Vingeggardem a Rogličovi v hlavním poli zůstal jen Christophe Laporte. Van Aert se vrátil do Vingegaardovy skupiny a zdálo se, že možná přijde o žlutý trikot. Jenže tím všechny problémy týmu Jumbo - Visma neskončily. Na výjezdu z kruhového objezdu totiž spadl Primož Roglič a najednou nebyl v pelotonu ani jeden jezdec nizozemského týmu. Skupina s Vingegaardem a Van Aertem se prohnala kolem nešťastného Rogliče, zatímco vpředu začal útočit Pogačar. 

Pogačar útočí 

Nejlepší jezdec do 25 let a největší favorit celé Tour neměl důvod čekat a v úseku číslo 5, 28 kilometrů před cílem, zaútočil. A neměl v úmyslu šetřit síly, táhl hlavní skupinu také v sektoru 4 a ve čtyřhvězdičkovém sektoru 3 se utrhl společně s Jasperem Stuyvenem. 18 kilometrů před cílem tak ztrácel 45 sekund na vedoucí skupinu uprchlíků, měl náskok 1 minutu před Vingegaardem a 2 minut před Rogličem. Vše mu hrálo do karet. 

Vingegaardovi pomáhalo několik týmových kolegů včetně Van Aerta a celý tým INEOS Grenadiers, protože vzadu zůstal také Geraint Thomas. Skupina proto rychle dojela skupinu s Aleksandrem Vlasovem (BORA - hansgrohe), vytvořila celý peloton a dařilo se jim stahovat ztrátu na Pogačara. Roglič s odstupem další minuty měl k ruce jen Van Hooydoncka a Tiesje Benoota a naopak odstup pomalu nabíral. 

Clarke vítězí

Pogačar se Stuyvenem se chvíli přibližovali vedoucí skupině pěti jezdců (Gougeard odpadl), ale jejich odstup se stabilizoval na 50 sekundách a brzo bylo jasné, že o etapové vítězství se utkají uprchlíci. Cort odpadl v posledním sektoru pavé a do posledních kilometrů najížděla pohromadě čtyřčlenná skupina. Američan Powless zkusil soupeře zaskočit útokem 1200 metrů před cílem a málem se mu to podařilo, protože nikdo nechtěl okamžitě reagovat. Nakonec to na sebe vzal Boasson Hagen, dojel Pwlesse, ale taky rozjel spurtu Van der Hoornovi a Clarkovi. Nizozemec jel výborně, přesto Australan dokázal vylézt z háku a hodit své přední kolo na pásku. A zvítězil. Ve 35 letech získal největší vítězství své kariéry.

"V zimě jsem neměl žádný tým a Israel - Premier Tech mi dal šanci," vzpomněl si Clarke na složité období na začáktu letošní sezóny, kdy dlouho hledal nové angažmá. "Dnes se ukázalo, že když se chopíte příležitosti, může se stát všechno. První dny na Tour jsem pomáhal týmu, ale dnes ráno mi sporotvní ředitel řekl: 'Clarkey, dnes je den pro únik!' Etapy, které jsem vyhrál na Vueltě, a růžový trikot, který jsem vezl na Giru, přišly v prvním týdnu závodu. Tak jsem si říkal, že dnes je možná ten den... Ale pořád tomu nemůžu uvěřit," říká spokojený vítěz 5. etapy.

Clarke byl klidný i po Powlessově pozdním útoku. Měl plán: "Rozhodl jsem se čekat vzadu a doufat, že ostatní kluci to dojedou. Edvalda jsem pak museli stíhat a sprintovali jsme od poslední zatáčky. Jel jsem tak tvrdě, jak to jen šlo, až do cílové rovinky. Předjel jsem Taca necelých 50 metrů před cílem. Hodil jsem to tam nejvíc, jak jsem mohl. Etapy na Vueltě, které jsem vyhrál, měly podobný dojezd."

Se ztrátou 51 sekund dojeli Stuyven a Pogačar a peloton s Vingeggardem a Van Aertem dorazil o 13 sekund později. Roglič ztratil 2:59. O'Connor dorazil do cíle s odstupem 4:12.

V celkovém pořadí udržel žlutý trikot Van Aert, ale jeho náskok se snížil na 13 sekund před Američanem Powlessem. 14 sekund ztrácí Boasson Hagen a 19 sekund Pogačar. Důležitější jsou však odstupy mezi hlavními favority na celkové vítězství. Pogačar má náskok 21 sekund před Vingegaardem, Roglič ztrácí už 2:17 a jeho cesta za celkovým triumfem se značně zkomplikovala.