V cíli etapy, v níž Mark spíše ze své nepozornosti v nijak vypjaté situaci spadl a - jak se v nemocnici potvrdilo - zlomil si klíční kost, vyjádřil jeden ze dvou hlavních protagonistů celkového pořadí Tadej Pogačar naději, že Mark své rozhodnutí skončit přehodnotí. A zdá se, že se trefil do černého.

Osmatřicetiletý jezdec oznámil svůj odchod do důchodu na konci května během Giro d'Italia. A tečku tomu dal vyhranou závěrečnou etapou.  Pak se vydal na svou poslední Tour. Ta ale nedopadla dobře. Alexander Vinokourov, manažer týmu Astany Qazaqstan, okamžitě poté řekl francouzskému L'Équipe, že by rád viděl Cavendishe pokračovat i další rok. "Jsme připraveni mu dát tu šanci. Rozhodnutí je samozřejmě na něm.“

Podle italského Tuttobiciweb je v této chvíli prodloužení smlouvy už velmi reálné. Astana přitom údajně hledá další sprintery. Ke Cavendishovi letos přibrala Cees Bola, v jejím hledáčku je pro příští rok sprinter Movistaru Max Kanter, kterému končí smlouva, a dokonce i Jordi Meeus z Bora-hansgrohe, který má ale smlouvu v německém týmu ještě na další rok.

Vypadá to, že u Vinokurova hodně přehodnotili strategii. Tým, který donedávna na sprintery moc nesázel, nyní právě na tento segment úspěchů v podobě vyhraných etap cílí stále silněji.

O letošních dosavadních sedm vítězství se v Astaně postarali pouze tři závodníci. Simone Velasco vyhrál etapu na Okolo Valencie a stal se národním šampionem, Alexej Lutsenko vyhrál etapu a celkově Okolo Sicílie a stal se dvojnásobným šampionem Kazachstánu a sedmé přidal Cavendish na Giru.