Mathias Vacek bude prvním českým reprezentantem v akci. V pondělí 19. září ho čeká 28,8 km a je naší největší nadějí na dobrý výsledek. Nedělní závody mužů ani žen jsme neobsadili.

Mathias je největším talentem české cyklistiky a také časovku umí velmi dobře. Sice mu letos nevyšla při evropském šampionátu, 15. místo se ztrátou 1:34 při půlhodinové časovce bylo hluboko pod jeho možnostmi, ale je juniorským šampiónem před dvěma lety právě v této disciplíně. Konkurence je však velká. Na startu bude evropský šampion Alec Segaert, mistr Španělska mezi profesionály Raúl García, který má za sebou Vueltu, silný je Nor Søren Wærenskjold a také Nizozemci Mick van Dijke a Axel van der Tuuk. Vacek by nepochybně chtěl získat medaili a když mu technická časovka se dvěma sedmisetmetrovými stoupáními Mount Ousley (6,7 %) sedne, mohl by z toho být výborný výsledek. 

V úterý 20. září se na start postaví juniorka Eliška Kvasničková. Ani jí nesedla časovka v Mnichově na evropském šampionátu, skončila šestnáctá se ztrátou 2:16. Ovšem Eliška vloni překvapila osmým místem při ME a jedenáctým na mistrovství světa. Bude záležet, jak jí sedne australský závod, na juniorky je připraveno 14,1 km a jeden výjezd Mount Ousley. Výsledek v první desítce by byl skvělým úspěchem. Velkou favoritkou je Zoe Bäckstedt z Velké Británie.

Po juniorkách mají v úterý závod i junioři a tady stavíme hned dva své zástupce. Spoléhat budeme především na Pavla Nováka, ten zajíždí pravidelně výborné časovky. Letos na Evropě skončil osmý se ztrátou 1:09, při Závodě míru dojel na místě pátém. Umístění v prvním desítce by byl úspěch. Druhým juniorem na startu časovky je Štěpán Telecký, jeho výsledky ze šampionátů ale nejsou moc přesvědčivé. Letos na ME zajel 20. místo s mankem 2:07, vloni na Evropě byl 25. s podobnou ztrátou 2:02 a při světovém šampionátu až 33. s odstupem 1:48.

Junioři pojedou stejnou trať jako třiadvacítkáři, tedy 28,8 km a dva výjezdy Mount Ousley. Favority jsou závodníci týmu Auto Eder, Lucemburčan Mathieu Kockelmann a Němec Emil Herzog. Ale juniorské šampionáty dokážou překvapit, snad se mezi pozitivními překvapeními objeví také čeští závodníci. Přesto trochu víc očekáváme od závodu s hromadným startem. 

V Austrálii bude záležet na tom, jak se komu povede aklimatizace, jak komu sedne poměrně technická a členitá trať a jak kdo umí načasovat formu na důležitý závod. Tohle je celkem slabina trenérské práce posledních let - umět se připravit na vrcholy sezóny.