Přestup Elii Vivianiho z Deceuninck - Quick-Step do Cofidisu byl vynucený nedostatkem financí v belgickém celku. Viviani chtěl v týmu, se kterým vyhrál za dvě sezóny 18 závodů, zůstat. Jenže pro Patricka Lefevera má mnohem větší hodnotu Julian Alaphilippe. Ten získal výrazně vylepšenou smlouvu a Lefevere nemohl Vivianimu nabídnout dost peněz. 

S mnohem lepší nabídkou přišel Cedric Vasseur, manažer Cofidisu. Nabídl Vivianimu dost peněz, pozici jasné jedničky do spurtů, kvalitní závodní program a navíc přivedl z Deceuninck - Quick-Step i rozjížděče Fabia Sabatiniho a na stáž s možností podepsání profesionální smlouvy přichází Attilio Viviani, Eliův bratr. 

Viviani si uvědomuje, že v Cofidisu to bude ze sportovního hlediska patrně horší. V Deceunincku měl výjimečnou podporu, kterou nedokázal vždy využít, protože často v hromadných dojezdech ztratil závětří za svými kolegy. Loni byl Viviani nejlepším spurterem světa, ačkoliv nestartoval na Tour de France, letos se jeho vývoj zastavil. Na italském Giru nevyhrál a na Tour de France získal jednu etapu. Pro Lefevera to nebyly dost dobré výsledky a nemá problém nechat Vivianiho odejít, stejně jako v případě Fernanda Gavirii v loňském roce. V zásobě má Fabia Jakobsena a Alvara Hodega a přijít by mě Sam Bennett.

Viviani lituje především toho, že přijde o spolupráci s Michaelem Mørkøvem, kterého považuje za nejlepšího rozjížděče světa a několikrát mu hodně pomohl. A nový sprinter týmu Deceuninck - Quick-Step, ať už jím bude Sam Bennett, nebo někdo ze současných spurterů belgického celku, bude těžit ze zkušeností dánského mistra. 

Cofidis může být s angažmá Elii Vivianiho velmi spokojený. V týmu končí Nacer Bouhanni, který byl značně problematický a s Vasseurem si nerozumněl. Cofidis posiluje dlouhodobě, v kádru má 28 závodníků, čímž se snaží zvyknout na standardy WorldTour, kam se chce po několika letech vrátit. Cofidis má takřka jistou pozvánku na velké závody, především na Tour de France a Vueltu, ale s plánovanými změnami a rozšířením počtu celků WorldTour z osmnácti na dvacet je riskantní zůstat ve druhé divizi. 

Viviani to neřeší a počítá s pozvánkami na největší závody, které ho zajímají: "I když jsem letos vyhrál jednu etapu, opravdu chci vyhrát víc na Tour de France příští rok. Mám pocit, že můžu vyhrávat víc. Co se týče klasik, mám dvě, které opravdu chci vyhrát, Milán - Sanremo a Gent - Wevelgem. To jsou mé hlavní cíle s Cofidisem v příští sezóně." 

Cofidis chce opět více vyhrávat a vrátit se do nejvyšší ligy silniční cyklistiky. S Eliou Vivianim se jim to může podařit. 

Foto Sirotti