Závod mužů elite na Mistrovství Evropy v italském Trentinu byl až neuvěřitelně napínavý. 179 kilometrů dlouhý závod se rozhodl v posledních dvou okruzích v okolí města Trento. Remco Evenepoel v předposledním okruhu ve stoupání Povo roztrhal vedoucí devítičlennou skupinu. Udrželi se ho jen Sonny Colbrelli a Benoit Cosnefroy. Francouz odpadl o okruh později, ale Colbrelliho se Belgičan zbavit nedokázal a Ital byl ve spurtu mnohem rychlejší a slaví evropský titul. 

Nečekaný úvod závodu 

Závod mužů se v Trentinu od počátku nevyvíjel podle očekávání. Před nájezdem na cílové okruhy se cyklisté vydali vstříc větším kopcům na zaváděcím okruhu. Aktivní byli především Francouzi a Španělé, zatímco Italové a Belgičané se snažili závod kontrolovat. Daleko před cílem útočili Španělé s pěti závodníky a Francouzi ve třech, nic z toho však nakonec nemělo velký vliv na vývoj závodu. 

Ještě před největším stoupáním Candriai se opakovaně nastupovalo a nevytvořil se žádný stabilní únik. Ve výjezdu z hlavního pole odpadlo mnoho silných jezdců, například Peter Sagan a bohužel i Zdeněk Štybar. Na okruhy v Trentu se z českého národního týmu v pelotonu dostal jen mimořádně silný Michael Kukrle. Italové a Belgičané drželi závod na uzdě, ale Francouzi měli jiné plány. 74 kilometry před cílem zaútočil Romain Bardet a vyvolal tím další pokusy. Do úniku se tak dostal Tadej Pogačar, Nor Markus Hoelgaard, Ukrajinec Mark Padun, Ital Matteo Trentin a Belgičan Victor Campenaerts.      

Pětice vedená vítězem Tour de France spolupracovala, což nevyhovovalo Francouzům, kteří navzdory své předchozí snaze vpředu chyběli. A proto zaveleli k útoku. Valentin Madous rozjel ostré tempo 66 kilometrů před cílem, ve stoupání zrychlil Thibaut Pinot, po něm pokračoval Warren Barguil, rozerval celý peloton a do úniku vyslal Benoita Cosnefroye. Na jeho atak zareagovali další jezdci, připojil se i Sonny Colbrelli a Remco Evenepoel a Pogačarova skupina se postupně rozrostla na deset jezdců. 

Po odpadnutí Victora Campenaertse čítala vedoucí skupina devět jmen: Remco Evenepoel, Ben Hermans, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Tadej Pogačar, Benoit Cosnefroy, Marc Hirschi, Pavel Sivakov a Markus Hoelgaard. Zde pracoval především Belgičan Hermans ve prospěch Remca Evenepoela a udržoval náskok před skupinami pronásledovatelů. 

V předposledním okruhu jeho šichta skončila a ve stoupání Povo zaútočil Rus Sivakov. Tento útok moc velký efekt neměl, mnohem tvrdší byl nástup Evenepoela. Těsně před vrcholem utrhl všechny soupeře s výjimkou Colbrelliho a Cosnefroye. Pogačar a Hirschi měli na vrcholu jen malý odstup, ale dotáhnout už se nedokázali. Evenepoel měl v první skupině nejvíce sil a vytvořil rozdíl mezi skupinami. Colbrelli a Cosnefroy spolupracovali a snažili se také ušetřit síly před posledním výjezdem na Povo. Francouzovi to ovšem nevyšlo.

Evenepoel Colbrelliho nezlomil 

Hned na začátku stoupání odpadl vyčerpaný Cosnefroy. Evenepoel nasadil ostré tempo, ale nenastoupil. Colbrelli se držel z posledních sil a mladý Belgičan udělal zásadní chybu, že se nepokusil Colbrelliho utrhnout nástupem. Na vrchol dorazili společně a mnohem rychlejší Ital neměl důvod Evenepoelovi střídat ve sjezdu a na rovině před cílem. Jedenadvacetiletý cyklista se rozčiloval a opakovaně na Colbrelliho gestikuloval. Ten se však rozhodit nenechal. Náskok před ostatními byl velký a Colbrelli by byl favoritem i ve spurtu větší skupiny. Počkal si na poslední stovky metrů, předjel Evenepoela ještě před závěrečnou pravotočivou zatáčkou a na dlažbě v centru Trenta začal spurtovat z první pozice a bez problému si dojel pro vítězství. 

Evenepoel s gesty směrem ke Colbrellimu nepřestal ani v cíli, ale na výsledku to nic nezměnilo. Italové mají čtvrtý evropský titul v řadě. V roce 2018 vyhrál Matteo Trentin, v roce 2019 Elia Viviani, 2020 Giacomo Nizzolo a letos Sonny Colbrelli. Pro třetí místo si sólově dojel Benoit Cosnefroy. Ve spurtu o čtvrté místo byl nejlepší Matteo Trentin, pátý skončil Tadej Pogačar, šestý Marc Hirschi a sedmý Markus Hoelgaard. Michael Kukrle se do cíle dostal na 20. místě, ve skupině se ztrátou přes 9 minut. Zdeněk Štybar, Jan Bárta, Adam Ťoupalík a Daniel Turek nedokončili.