Že bude čtvrtá etapa s dojezdem na hrázi přehrady Hatta velmi důležitá pro celkové pořadí, se vědělo už před startem. Ale že bude tak napínavá se rozhodně nečekalo. Největší podíl na skvělém diváckém zážitku má Američan Brandon McNulty (Rally), který vydržel v úniku až do posledních metrů, ale na vítězství to stejně nestačilo. 

Etapa měla oproti ostatním etapám těžší profil, přesto se očekávalo, že vše podstatné se stane až ve výjezdu k přehradě Hatta. Jenže týmy WorldTour podcenily velmi silný, ale nenápadný únik, ve kterém byli McNulty, Robin Carpenter (Rally), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Chris Williams (Novo Nordisk), Sun Xiaolong (Mitchelton-BikeExchange) a Simone Bevilacqua (Wilier-Selle Italia).

44 kilometry před cílem odpadli Číňan Xiaolong a Williams a nedlouho poté se vepředu neudržel ani Bevilacqua. Na čele tak zbyli tři závodníci. V pelotonu pracovali týmy Quick-Step Floors a UAE Emirates, ale snahu dojet uprchlíky narušil útok Astany. Dlouho jim to nevydrželo, ale v nastálém zmatku se první trojice vzdálila a 30 kilometrů před cílem držela náskok kolem čtyř minut. 

McNulty, Carpenter a Dunne skvěle spolupracovali a kilometry rychle ubíhaly. 20 kilometrů před cílem byl jejich náskok více než tříminutový. Quick-Step Floors, UAE Emirates, Dimension Data a Bahrain Merida se střídaly na špici pelotonu a postupně ztrácely v rychlém tempu jednoho muže za druhým. 

12 kilometrů před cílem, ve stoupání, z vedoucí trojice nejdříve odpadl Carpenter a poté i Dunne. Vepředu zůstal sám McNulty, ale stále měl dost sil a jakožto skvělý časovkář pokračoval ve vysokém tempu. 10 kilometrů před cílem měl náskok minuty a půl. Zatímco vzadu opět útočil jeden ze závodníků Astany a peloton se trhal. Problémy měl Marcel Kittel (Katusha Alpecin) a také Dylan Groenewegen (LottoNL Jumbo). 

6 kilometrů před cílem měl McNulty stále velmi slibný náskok, kolem minuty a čtvrt a v pelotonu už nezbývalo moc závodníků na práci. Quick-Step Floors se stáhl z čela a vedoucí pozici převzal Bahrain Merida. 2 kilometry před cílem byl McNulty 47 sekund před pelotonem, ale posledních tři sta metrů etapy je do prudkého stoupání, což Američana značně znevýhodňovalo. 

Bahrain Merida rozjel ostré tempo a přibližoval se. McNulty vjel do posledního kilometru s náskokem 35 sekund, ale čerpal z posledních sil. Do stoupání najel první, ale za ním už spurtovali sprinteři a těsně před cílem nešťastného McNultyho předjeli. 

Nejlepší byl Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), který s přehledem porazil Magnuse Corta Nielsena (Astana) a Tima Roosena (LottoNL Jumbo). Colbrelli začal brzo a vyjel strmé stoupání na velký převodník s 53 zuby. Nielsen naopak zaútočil více zezadu a rychle se ke Colbrellimu dostal, ale na pásce byl dřív Ital. Čtvrtý dojel Alexander Kristoff (UAE Emirates), pátý Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) a šestý lídr závodu Elia Viviani (Quick-Step Floors). A stačilo mu to na udržení první příčky. Hodně se však přiblížil Magnus Cort Nielsen, který ztrácí před poslední etapou jen 2 sekundy. 

Pomohl si Colbrelli, nyní je třetí celkově s odstupem jen 4 sekund. Nathan Van Hooydonck (BMC) klesl na čtvrtou příčku a ztrácí 7 sekund. Z pořadí vypadli Mark Cavendish (Dimension Data) a Marcel Kittel. Nedokázali se udržet v popředí. McNulty dojel na 21. místě se ztrátou 11 sekund. 

Dubai Tour tedy rozhodne závěrečná etapa v ulicích Dubaje. Čistě rovinatá etapa na 132 kilometry. Podstatné budou bonifikace v cíli etapy, Viviani nesmí prohrát s Nielsenem a Colbrellim. Nebezpečný může být i pátý Nacer Bouhanni (Cofidis), který ztrácí 8 sekund (za vítězství je bonus 10 sekund). A na trati jsou i dvě rychlostní prémie, první na 74. kilometru a druhá na 105. kilometru. 

Foto Dubai Tour