Že je o cyklistiku v Kolumbii velký zájem, se ví už velmi dlouho, celá desetiletí, ale závod, kam by přijely i hvězdy z evropských a amerických týmů WorldTour, tu stále chyběl. Až doteď. A nadšení Kolumbijců pro silniční cyklistiku překonalo očekávání. Na startu, v cíli a na trati etap stály davy diváků, kteří fandili všem, nejvíce ale domácím hvězdám, kteří se jim odměnili skvělými výkony. Pět etap ze šesti vyhráli domácí závodníci a prvních šest míst v celkové klasifikaci obsadili Kolumbijci. Převaha domácích závodníků se čekala, ale že bude v první desítce osm Kolumbijců a v první dvacítce šestnáct domácích, to nebyla převaha, ale naprostá dominance.

Etapy ale byly z pohledu televizního diváka (kolumbijská televize přenášela závod bez omezení) trochu zvláštní. První dvě etapy se dojížděly na stejném místě a měly i stejný výsledek, dvakrát Fernando Gaviria porazil Juana Sebastiana Molana z domácího týmu Manzana Postobon. První, druhá, ani třetí etapa, kterou také vyhrál Gaviria, nebyly příliš dramatické, protože Gaviria byl příliš dobrý a nikdo mu nemohl konkurovat. 

Zajímavější to bylo v dalších třech etapách, které už se jely v kopcích, ale není pochyb o tom, že by se v Kolumbii našlo i pár těžších stoupání. Pořadatelé nechtěli závod udělat příliš těžký a bylo to dobré rozhodnutí, díky tomu byl souboj o celkové pořadí zajímavý až do konce poslední etapy. Klasikářskou čtvrtou etapu vyhrál Julian Alaphilippe a zdálo se, že by mohl být pro domácí nebezpečným konkurentem, ale ti si s ním poradili v sobotní etapě, kdy Francouz po sérii útoků nevydržel s nejlepšími a propadl se. Etapa toho ale moc nevyřešila, protože první Nairo Quintana měl náskok jen třech sekund na Rigoberta Urana a čtyř sekund na Sergia Henaa. A čtvrtý Egan Bernal ztrácel devět sekund. 

Rozhodlo se proto až v dlouhém cílovém stoupání do Manizales v poslední etapě. A ačkoliv to bylo dramatické finále, televizní divák z něj moc neměl, protože režie byla mírně řečeno zmatená. Nebylo jasné, jaké jsou rozestupy mezi závodníky, kdo je na čele a ukazatel zbývajících kilometrů také nebyl příliš spolehlivý. Co se vlastně stalo? Etapu vyhrál Dayer Quintana, bratr Naira Quintany. Dayer strávil etapu v úniku a v cílovém stoupání byli fanoušci u trati tak hluční, že neslyšel vysílačku a nevěděl, jaké pokyny mu tým sděluje, jestli má počkat a pomoci bratrovi, nebo jestli má jet naplno do cíle. Rozhodl se pro druhou variantu a vyhrál etapu.

Mezitím, tři kilometry před cílem, zaútočil ze skupiny favoritů Egan Bernal ze Sky, na kterého počkali Tao Geoghegan Hart a Sebastian Henao, kteří byli kvůli tomu vysláni do úniku. Nikdo ze závodníků neměl příliš mnoho informací, takže Bernal, který byl záložním lídrem Sky za Sergiem Henaem, dokázal dojet druhý v etapě s náskokem 11 sekund na své hlavní soupeře. Nairo Quintana si hlídal pouze Rigoberta Urana a Sergia Henaa a přišel o celkové vítězství.

Nakonec ale byli spokojení skoro všichni. Egan Bernal vyhrál svůj první závod v dresu Sky, Movistar získal etapu a druhé místo celkově a Rigoberto Uran vyhrál etapu a byl pravděpodobně nejpopulárnějším mužem celého závodu.

Všichni si pochvalovali atmosféru a nadšení fanoušků. „Někdy na výsledku nezáleží. Myslím, že opravdovým vítězstvím je vidět tu všechny tyto lidi, jak si můžou vykřičet hlasivky nejen na nejlepší závodníky, ale na každého, nezáleží na startovním čísle. Myslím, že to má velký význam pro kolumbijskou cyklistiku. Cyklistika je sport, který spojil zemi.", svěřil se po závodě Rigoberto Uran.

Nyní záleží především na pořadatelích, zda dokážou udržet závod na světě a posunout ho do vyšších kategorií. V Jižní Americe závody WorldTour chybí a není pochyb o tom, že Kolumbie má k silniční cyklistice mnohem vřelejší vztah, než arabské země a Čína. 

Foto Colombia Oro y Paz