Na všechny tři tratě by v sobotu z pražského Strahova směrem na Křivoklátsko mohlo vyrazit na komplet uzavřených silnicích až tři tisíce mužů a žen v sedlech. Na krátkou (61 km/700 m převýšení) je zatím udáno 680 míst, na dlouhou (131 km, 1900 m převýšení) 705. Potkat zde můžete i Zdeňka Štybara, Martinu Sáblíkovou, Terezou Huříkovou nebo další známé tváře.

3C9A0747.jpg

Czech L´Etape se jede dva týdny před Grand Départ, slavnostním startem skutečné Tour de France, letos v Itálii. „Dva roky se věnujeme zjišťování informací, jak je to celé náročné, aby se ten sen mohl zhmotnit i tady v Česku. Blížíme se k němu,“ řekl s probouzenou nadějí, ale ještě bez konkrétních informací Přemysl Novák, ředitel české L´Etape.

Letos se především ve strahovském epicentru, startovní vesničce, otevřené už od pátku od 15 hodin, chystá několik novinek. Kancelář závodu bude ve strahovské menze, vyzdobené jako vrchařská prémie na Tour… A dojezd, posledních 1,5 kilometru, se objede starý spartakiádní stadion, nyní sídlo fotbalové Sparty, větší obloukem. Přednost zážitkům, řekněme na úkor závodních ambicí, dává nová kategorie Gruppetto. Jejím ambasadorem se stal bývalý dráhař Tomáš Bábek, pacemaker, který povede pole těsně před limitem. „Ale nachystáme se na spurterskou prémii,“ slibuje. Další kategorií jsou historická kola Heroes, vyrobená před rokem 1993, ty povede Ján Svorada (na rozhovor s ním se těšte zítra). 

3C9A0840.jpg

Na vítězství mají ambice borci z týmu L27/Integray, neboť při až neuvěřitelné termínové kolizi s Krakonošovým cyklomaratonem a Českým pohárem v Kyjově budou tentokrát nejspíš chybět zástupci dvou elitních českých týmů a další přední jezdci. Předpověď počasí slibuje velké teplo. „Jezte, pijte,“ nabádají pořadatelé.

Atmosféra podél trati bude opět jisté náramná, zvláště v už osvědčených obcích. „Letos přes nás vedou všechny čtyři trasy, ale nikdo si nestěžuje, všichni jsou rádi. Máme třiatřicet pořadatelů přímo z obce, chtějí být součástí,“ hlásí hrdě Zdeněk Steiner, starosta vyhlášené Chyňavy, sám fotbalista a biker. „L´Etape u nás probudila zájem o cyklistiku, jezdíme i na Tour do Francie a věříme, že se jednou pojede i přes Chyňavu.“ Fandilo se tam už ze lžíce bagru, letos mají připraveny dýmovnice, vlajky… „Bude virvál maximální. Po 56 letech postoupili naši fotbalisté do 1. B třídy, takže jsme si to už vyzkoušeli,“ dodává slibně.

3C9A0541.jpg

Po trati pojede 14 doprovodných škodovek, chystá se i reklamní karavana. „Nechceme jen zábavu pro závodníky, ale pro celou rodinu. Letos máme nově připravenou pro děti Kubík tour s devíti stanovišti.“ 

L´Etape du Tour, jakési finále závodů L´Etape po celém světě, se pojede ve Francii 7. července po trati 20. etapy, 138 km (4600 m převýšení) z Nice na Col de la Couillole.