Druhá nejvyšší hodnota výškových metrů (3234) v etapě byla jedna ze základních charakteristik čtvrté etapy Tour de Suisse. Naprostá většina z nich přišla na řadu až v závěrečných 35 km. To se silnice začala zvedat z 500 m n. m., aby skončila v Gotthardském průsmyku o 1500 metrů  výš!

Od startu 171 km dlouhé etapy, která začala stoupáním na 5km vrchařskou prémii 3. kategorie, se z čela pelotonu začaly odlepovat jednotlivé skupinky, v nichž jsme mohli zaznamenat i velmi zvučná jména, jakými jsou Aleksej Lutsenko (Astana), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Bryan Coquard (Cofidis) či Michael Matthews (Jayco AlUla). Nakonec se před hlavní skupinou ustálila osmička, v níž byli i dva posledně jmenovaní, ale také např. výborný vrchař Torstein Traeen (Bahrain-Victorious). S ohledem na stavbu etapy si peloton dovolil poskytnout uprchlíkům luxusní náskok blížící se k 7 minutám.

GP5DP_pX0AAHuLR.jpg

Jenže oni měli 25 km před cílem stále skoro 6 minut. 11 km před cílem zaútočil Torstein Traeen a odvezl s sebou pouze další dva lidi a oba domácí: Rolanda Thalmanna (Tudor) a Silvana Diliera (Alpecin-Deceuninck). Ale i jich se posléze zbavil.

7 km před cílem se začalo nastupovat i ze skupiny pronásledovatelů. 4 km před cílem měla stále kolem 20 lidí. V té chvíli zaútočil Adam Yates (UAE Emirates). O kilometr dál se za ním vydal Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ale měl společnost v podobě Joao Almeidy, týmového kolegy Yatese.

Dojet Yatese se jim nepodařilo, ale ani Yatesovi se nepodařilo dojet dnešního premianta Torsteina Traeena. Norovi k vítězství pomohly jeho vrchařské schopnosti, skvělý výkon, ale i to, že před etapou ztrácel na 145. místě víc jak deset minut. 

GP5DP_pW4AEIpvM.jpg

Mohl si tedy vychutnat etapové vítězství, první skutečně profesionální, i zisk vrchařského dresu. Adam Yates zase zisk trikotu žlutého. Na Almeidu a Skjelmoseho má Brit před zítřejší etapou, končící dalším těžkým výjezdem (10 km, 8%), 26 sekund. Egan Bernal (INEOS Grenadiers) je o dalších 23 sekund dále, Wilco Kelderman (Team Visma | Lease a Bike), který dnes spadl 6 km před cílem, ztrácí už +1:15 na průběžného lídra.

Pro Bahrain Victorious to byl památný den, protože dnešní úspěch byl nejlepší způsob, jak uctít památku Gina Mädera, jezdícího za Bahrain-Victorious. Původně se na počest tragicky zahynuvšího švýcarského cyklisty - před rokem v páté etapě tohoto závodu - měla jet letošní šestá etapa. Ale kvůli uzavření průsmyku Nufenen byla tahle pocta přesunuta právě do Gotthardského průsmyku.

448091389_1218818072589430_768085441622170001_n.jpg

Nevím co říct, aniž bych udržel emoce. Je to pro Gina a je to pro mě tak speciální. Poslední dva roky to byla horská dráha. Před dvěma lety mi byla diagnostikována rakovina a musel jsem na operaci. Nedávno jsem musel kvůli zranění opustit Giro. Toto vítězství je pro mě, Ginovu rodinu a tým tak výjimečné," řekl Torstein Træen.

Dnes ráno jsem si nemyslel, že mám na to nohy. Pak jsem v úniku začal přemýšlet o všem, co se mi za posledních pár let stalo, a samozřejmě o Ginovi. Najednou jsem tam byl s dobrýma nohama a jen doufal, že to udržím. Poslední kilometr se zdál nekonečný. Yates se za mnou blížil tak rychle. Bylo to po dlažbě a foukal protivítr. Byl jsem tak šťastný, když jsem skončil a uvědomil jsem si, že jsem to dokázal."