Okolo Švýcarska letos píše 87. kapitolu. Pro cyklisty připravili organizátoři 8 etap s celkovou délkou 950 km a 17500 výškovými metry. Oproti loňsku etapák sice o zhruba 100 kilometrů zkrátili, ovšem zato nějakou tu stovku výškových metrů přidali.

Začalo se 5km jízdy na čas, skončí se 16km časovkou do vrchu. Mezitím je poskládáno 6 klasických etap, přičemž v prvních dvou dostanou s největší pravděpodobností šanci rychlí muži, ovšem spíše než čistokrevní sprinteři, tak ti, co dokáží zakončit z profilově těžších podmínek. Zbylé čtyři končí na vrcholu stoupání, z nichž nejkratší se dotýká 6 km a profilově nejsnadnější má průměrnou hodnotu 6,6%!

loading...

Vedle Critéria du Dauphiné slouží Tour de Suisse řadě jezdců jako poslední ostrá příprava na Tour de France. Vzhledem k tomu, že je švýcarský závod oproti Dauphiné posunut o týden blíže k Tour, je tu možná o malinko méně lidí, kteří se do Francie chystají, ale kvalitou startovní listiny si v ničem nezadá, dokonce podle bodování PCS ten, co v neděli ve Francii skončil, předčí!

Startovní listina Tour de France pochopitelně tři týdny před jejím startem nemá kompletní ani konečnou podobu, ale z těch nejznámějších, kteří se na nejslavnější závod světa ve Švýcarsku připravují, můžeme vypíchnout takové hvězdy, jako jsou Adam Yates (UAE Emirates), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Egan Bernal (INEOS Grenadiers) či Enric Mas (Movistar).

448063935_914458830693031_4083547066123673882_n.jpg

Právě ti by měli být top favority. Pojďme se ale na startovní listinu podívat detailněji. Jde o závod nejvyšší kategorie, takže tu startují všechny World týmy, s nimi 5 ProTeams a národní výběr Švýcarska. Hned na úvod předešleme, že také české zájmy tu bude hájit jediný závodník, jímž je Pavel Bittner.

Jedničku nese na zádech obhájce loňského prvenství Mattias Skjelmose (Lidl-Trek). Coby 4. muž Paris-Nice a 3. Okolo Baskicka (oba UWT) patří k nejžhavějším kandidátům top 5. Vedle čtyřech jmenovaných výše do této elitní skupiny zařaďme ještě Maxima van Gilse (Lotto Dstny), jelikož z dosavadních 15 odzávoděných dnů stanul 8x na stupních vítězů, přičemž naposledy před dvěma dny vyhrál Velkou cenu Aargau, která značné části závodníků posloužila jako bezprostřední příprava právě pro Tour de Suisse. I Maxim směřuje na Tour de France.

448087154_18435568717050416_8565911779734590713_n.jpg

Pak je tu řekněme "druhá" garnitura, která se dost dobře může zamíchat mezi ty už jmenované a může směle myslet minimálně na top 10.

Podle historických výsledků, ale hlavně aktuální výkonnosti sem zařaďme Einera Rubia (Movistar), 7. z právě skončeného Gira, Thomase Pidcocka (INEOS Grenadiers), 6. z Okolo Algarve a 9. z Tirreno-Adriatico, Isaac del Tora (UAE Team Emirates), 4. z Tireeno-Adriatico a 7. z Okolo Baskicka, Wilco Keldermana, 8. z Paris-Nice, a Ciana Uijtdebroekse (oba Visma | Lease a Bike), předčasně po 10. etapě odstupujícího z Gira z průběžně 5. místa, Kevina Vaquelina (Arkéa-B&B Hotels), 10. z Tirreno-Adriatico a 8. z Okolo Baskicka, Alexeje Lutsenka (Astana Qazaqstan), opouštějícího předčasně letošní Giro po 8. etapě z průběžného 11. místa, Emanuela Buchmanna 2. z Okolo Maďarska a Sergio Higuitu (oba BORA-hansgrohe), 8. z Okolo Katalánska, Wouta Poelse, 6. z Tour of the Alps a 3. z Okolo Maďarska, i Damiana Carusa (oba Bahrain-Victorious), 17. z letošního Gira, Felixe Galla, 9. z Paris-Nice, a Valentina Paret-Peintra (oba Decathlon AG2R La Mondiale), 4. z Tour of the Alps a 16. z Gira, Iona Izagirreho (Cofidis), 9. z Okolo Baskicka, Lenny Martineze (Groupama-FDJ), 7. z Okolo Katalánska a 8. z Okolo Romandie, Oscara Onleye (dsm-firmenich PostNL), 19. z Okolo Baskicka, George Bennetta (Israel-Premier Tech), 3. z Gira d´Abruzzo, či Yanisse Voisarda (Tudor), 5. z Giro d´Abruzzo a 10. z Okolo Maďarska.

448018459_18436907392030092_4983633165154654793_n.jpg

To se bavíme o lidech na celkové pořadí. Jsou tu ale i lidi, kteří jsou kandidáty vítězných etap. Mezi ně můžeme prvořadě zařadit Axela Laurance (Alpecin-Deceuninck), Jordi Meeuse (BORA-hansgrohe), Thibaua Nyse (Lidl-Trek), Marka Cavendishe (Astana), Arnauda Démara (Arkéa-B&B Hotels), Paula Lapeiru (Decathlon AG2R La Mondiale), Bryana Coquarda (Cofidis), Alberto Bettiola (EF Education-EasyPost), Ethana Haytera (INEOS Grenadiers), Michaela Matthewse (Jayco AlUla) a hlavně Arnauda De Lie (Lotto Dstny).

V jízdě na čas patří aktuálně k nejlepším domácí jezdci Stefan Bissegger (EF Education) a Stefan Küng (Groupama-FDJ), či Nelson Oliveira (Movistar), otázkou je, zda je časovka do vrchu pro ně to pravé ořechové. S ohledem na to, že celý etapák zakončuje a že během 10 posledních kilometrů, které následují po rovinatém úvodu, se bude nutno vyšplhat ze 430 do 1247 m n. m., tak těžko.

Z těch, kteří se tady loni umístili do desítky, jsou tu kromě Skjelmoseho ještě Kelderman (4.), Uijtdebroeks (7.) a Gall (8.).

Je to pro mě velký výsledek, protože jsem nečekal, že porazím švýcarské specialisty na časovku, takže jsem opravdu hrdý. Jsem šťastný za sebe i za tým, který mi věřil, je to skvělý pocit vyhrát závod z kategorie World Tour, je to něco, co mi dodává hodně sebevědomí," uvedl na týmových stránkách 33letý vítěz prologu Yves Lampaert.

"Prolog nebyl jednoduchý, ale dal jsem ze sebe maximum a našel jsem od začátku dobré tempo, které jsem mohl udržet až do cíle. Od té chvíle jsem musel v horkém křesle docela dlouho čekat, ale stálo to za to. Je to čest mít žlutý trikot v prestižním závodě, jako je Tour de Suisse.“ 

Ti, co jsme uvedli coby favority celkového pořadí, se vešli do zhruba 15 vteřin rozdílu. Nejlépe si vedli Wilco Kelderman (11.) a Mattias Skjelmose (12.). Naopak nejhůře George Bennett (125.) a Einer Rubio (127.) 

Závod lze sledovat na ČT Sport.