Ve městě, kde vznikla kinematografie, byli diváci dva dny po sobě svědky spektakulární cyklistické podívané. Na vítězství Remca Evenepoela ze silničního závodu mužů navázala perfektním výkonem Američanka Kristen Faulkner, která jako první proťala, po bezmála čtyřech hodinách v sedle, cílovou pásku pod Eiffelovou věží. Jednatřicetiletá cyklistka tak navázala na čtyřicet let starý úspěch Connie Carpenter-Phinney a zařadila Spojené státy americké do skupinky tří států, které mají více než jeden triumf v silničním závodě na olympijských hrách. 

029_20240804_JSvoboda_OHPariz.jpg

„Sen se pro mě stal skutečností. Musela jsem si dát hodně na čas, abych ho docílila, ale nakonec jsem to dokázala. Je to ten nejlepší pocit na světě. Ani nevím, jak ho mám popsat,“ radovala se po dojezdu nová olympijská vítězka Kristen Faulkner a dodala: „Před startem jsem měla vysoké cíle a říkala jsem si, že jestli se budu cítit dobře, mám na to získat medaili.“

Dokonce tu nejcennější získala Faulkner ve velkém stylu. Do posledních deseti kilometrů závodu sice vítězka dvou etap na Giru d’Italia vjela se ztrátou třiceti sekund na vedoucí dvojici Marianne Vos a Blanka Vas ve skupině s Belgičankou Kopecky, Španělkou García, Švýcarkou Rüegg, Italkou Longo Borghini a Britkou Georgi. V závěrečném stoupání na Montmartre ale Američanka dokázala setřást své soupeřky a ve dvojici s Lotte Kopecky se vydala stahovat náskok lídryň závodu. 

„Když jsme vjížděly do závěrečného okruhu, věděla jsem, že se mnou chce Kopecky dojet vedoucí dvojici. Musela jsem dost pracovat abychom se do čela dotáhly, ale byla to jediná možnost, jak vyhrát,“ popisovala svůj výkon Faulkner. 

Rozhodující výkon si pak rodačka z Homeru na Aljašce nechala až do úplného závěru. Těsně poté, co se skupina na čele rozrostla o americkou a belgickou cyklistku, se Kristen Faulkner vydala do dalšího útoku. A ten už měl chuť zlata.

„Podobné pozdní útoky jsem trénovala několikrát tuto sezónu, takže jsem se v tom cítila dost pohodlně. Věděla jsem, že nejlepší možné místo pro nástup bude, jakmile dojedeme do vedoucí skupiny. Moje největší šance byla ve chvíli, kdy byly ostatní unavené,“ pokračovala ve vykreslování posledních kilometrů žena, která se profesionální cyklistkou stala teprve v roce 2020. 

028_20240804_JSvoboda_OHPariz.jpg

Mnohem déle patří do profesionálního pelotonu Nizozemka Marianne Vos a Belgičanka Lotte Kopecky. První jmenovaná v Paříži útočila na druhé olympijské zlato ze silničního závodu po vítězství v Londýně před dvanácti lety. Pro osmadvacetiletou mistryni světa Lotte Kopecky je bronz z Paříže první olympijskou medailí v kariéře.

Ne všechny závodnice ale budou z Francie odjíždět spokojené. „Dala jsem všechno do toho, abych dotáhla sebe i Lorenu Wiebes do druhé skupiny. Byla jsem tam sama a proti skupině o osmi závodnicích to bylo nereálné,“ mluvila o marné práci pro sprinterku Lorenu Wiebes, která měla být největším nizozemským želízkem v ohni, její kolegyně Demi Vollering. 

025_20240804_JSvoboda_OHPariz.jpg

Na výkon Mathiase Vacka v mužském závodě chtěla navázat v tom ženském devatenáctiletá Julia Kopecký. Jediná česká účastnice silničního závodu se ale na náročné trati nedokázala udržet mezi nejlepšími závodnicemi a do cíle dorazila se ztrátou sedmi minut a sedmatřiceti sekund na třicátém šestém místě. Ještě dále za českou cyklistkou ale dojely do cíle například pátá žena letošního Gira d’Italia domácí Francouzka Juliette Labous nebo vítězka olympijského závodu v Tokiu Rakušanka Anna Kiesenhofer.