Jedničkových UCI závodů nejezdí české týmy v průběhu sezóny mnoho. ATT Investments se letos účastnil kromě SAZKA Tour jen rumunského Sibiu Tour. Z pohledu účasti týmů vyšších divizí na tom byl rumunský etapák lépe: šest WorldTour a tři Pro Teams. Rozdíl spočíval v náročnosti obou podniků. Ten český byl výrazně náročnější, a je proto mimořádně cenné, že se tomuto věkově stále velmi mladému celku právě na domácím tak zadařilo.

V první etapě se podařilo pětici uprchlíků dotáhnout jejich snažení až do prostějovského cíle. Součástí skupiny byl jako jeden ze dvou českých cyklistů i Jan Kašpar. Ve finiši obsadil 4. místo a získal dres pro nejlepšího mladíka.

Druhá etapa se rozhodovala při výjezdu na Pustevny. Michal Schuran ji dokončil na 29. místě jako třetí z českých cyklistů, kterých tu startovalo celkem 16, a tahle pozice mu patřila i v průběžném pořadí.

Třetí etapa byla náročná dvojím výjezdem na Dlouhé Stráně. V 12ti členném úniku byli i čtyři Češi, z nichž jedním byl Jan Kašpar. Ten tuhle situaci využil k zisku dresu nejlepšího vrchaře! Michal Schuran se v průběžném pořadí posunul o tři místa a zaujal pozici druhého nejúspěšnějšího českého cyklisty po Janu Hirtovi.

V poslední etapě se taktéž zrodil únik, tentokrát 13 závodníků s třemi českými a barvy ATT Investments tu zastupoval Karel Camrda. Michal Schuran po skončení etapy udržel stávající pozici v konečném pořadí a stal se druhým nejlépe klasifikovaným českým závodníkem. Jana Kašpara odsunul na 2. místo ve vrchařské soutěži Tim Van Dijk z Jumbo-Visma Development.

Klobou dolů před tím, co kluci v průběhu SAZKA Tour předvedli. Jsem s jejich vystoupením velmi spokojen. Kluci byli v průběhu všech etap aktivní, působili kompaktně, byli jsme hodně vidět a i výkonnostně to zvládali ve srovnání i se závodníky z WorldTour týmů velmi dobře. Cením si i toho, že všichni naši kluci etapák dokončili, což se podařilo kromě nás už jen třem týmům,“ řekl k výkonu a výsledkům svého týmu Radim Kijevský

Dodejme, že v plném počtu závod dokončily Intermarché, Bardiani a Vorarlberg a z 22 týmů na startu se ATT Investments umístil na 13. místě, přičemž lepší byly jen čtyři kontinentální celky, z nichž dva jsou zálohami WorldTour týmů Jumbo-Visma a DSM.

ATT Investments nastoupil v sestavě Tomáš Bárta, Karel Camrda, Mika Heming, Jiří Petruš, Michal Schuran a Matúš Štoček. Malým překvapením byla nominace sprintera Tomáše Bárty k vysloveně kopcovitému etapovému závodu, kde sprinteři nedostali ani jednu šanci.

Pro Tomáše coby výborného sprintera byl etapák, v němž se prosazovali hlavně velmi dobří vrchaři, pochopitelně velmi náročný. Přesto jsme ho nominovali, protože příští víkend pojede v reprezentačním dresu Mistrovství Evropy a my jsme mu chtěli dát možnost najet kvalitní závodní kilometry před tímto pro Českou republiku významným podnikem,“ vysvětlil Radim Kijevský.

Zatímco Tomáš Bárta a Matúš Štoček budou startovat příští víkend v reprezentačních dresech svých zemí v Mnichově na Mistrovství Evropy, tým ATT Investments se představí na dvou jednorázových závodech v Polsku.