Převzato z Plzeňského deníku

Cyklistice propadl Luděk Kubias jako kluk a kolům zůstává věrný dodnes, i když si asi nejvíc užívá klidný život ve Všerubech u Plzně, kde zakotvil.

K závodění přitáhly rodáka z Vamberka věhlas Závodu míru a triumfy populárního Jana Smolíka. Svou kariéru začal Kubánec, jak mu přezdívají, kousek od domova v České Třebové, ale nejúspěšnější léta prožil v Plzni. Do policejního týmu narukoval v roce 1972 a zůstal už natrvalo. Jeho spolujezdci byli mj. František Prchal, Svatopluk Henke, Antonín Bartoníček, Ladislav Ferebauer nebo Zdeněk Janda.

„Doma jsme se přetahovali hlavně s brněnskou Duklou," vzpomíná závodník, proslulý v koncovkách závodů svou dravostí, ale i chytrostí. Důkazem je Kubiasovo vítězství při kritériu v Pardubicích, kde bez větší podpory dokázal porazit tehdejší sovětskou sbornou v čele s kapitánem Osokinem a rychlým Suchoručenkovem. „Pro Sověty šlo o generálku před Závodem míru. Spurt rozjížděli pro Suchoručenkova, ale já jim do toho vpadl," vybavuje si Kubias. Start v květnových etapách po silnicích tehdejšího Československa, Polska a NDR (východního Německa) sice Kubiase minul, ale velké triumfy v jeho sbírce přesto najdete. „Vyhrál jsem závody Okolo Skotska, Okolo Hesenska, třetí jsem byl na prestižní Bohemii," říká. Cení si rovněž mistrovského titulu z roku 1979. „Stříbro vybojoval Jirka Škoda, třetí byl Slovák Čaprnka," vzpomíná Kubias. Vynikající jezdce vedl v Plzni i jako trenér. „Jezdci jako Roman Kreuziger starší nebo nedoceněný Luděk Štyks, který má čtyři domácí tituly, patřili k top závodníkům. Z těch mladších to byli Lubor Tesař, Franta Trkal, Jarda Bílek nebo Venca Toman, také několikanásobný mistr,“ jmenuje největší osobnosti.

Cyklistice se věnují i synové Jakub a Petr – nyní šéf Roman Kreuziger Cycling Academy.

loading...