Silniční závody

Cyklistický program na Olympijských hrách v Tokiu zahájí muži závodem s hromadným startem. Zúčastní se také Zdeněk Štybar, Michael Kukrle a Michal Schlegel. Češi k favoritům nepatří, nevyhovuje jim trať a umístění v popředí výsledkové listiny by bylo překvapením. Přesto stojí za to sledovat silniční závod. Pro nás je to vrchol celé Olympiády.

Silniční závod mužů začíná v sobotu 24. července ve 4 hodiny ráno našeho času a celý ho vysílá Eurosport na Eurosport Player a GCN+.

O den později se o zlato, stříbro a bronz utkají ženy v závodě s hromadným startem. Česko má jedinou zástupkyni, mistryni republiky Terezu Neumanovou. Závod žen je hodně odlišný od závodu mužů. Je nejenom kratší, ale také profilově o dost snazší. Uspět mohou především klasikářky. Největšími favoritkami jsou Nizozemky Anna van der Breggen a Annemiek van Vleuten.

Tereza Neumanová letos na mezinárodní scéně předvádí z českých cyklistek nejlepší výkony. Pravděpodobnost zisku medaile je minimální, ale pro mladou cyklistku je to také velká zkušenost.

Závod žen začíná v neděli 25. července v 6 hodin ráno.

Časovky

Ve středu 28. července přijdou na řadu časovky mužů a žen. První žena vyrazí ve 4:30. Muži začínají v 7 hodin.

Česko bude reprezentovat pouze Michael Kukrle, ženy místo v časovce nezískaly. Zmínit je potřeba ostudný přístup Mezinárodní olympijského výboru k rovnoprávnosti mužů a žen. Nejenom, že mužů se účastní mnohem více (to se změní na OH v Paříži, kde bude počet obou kategorií srovnaný), ale ženy mají až příliš krátkou časovku na tak významné sportovní akci. Jednou pouhé jeden okruh v okolí Fuji International Speedway, zatímco muži dva. Ženská časovka měří 22 kilometry, mužská 44 kilometry.

Kukrle patří k outsiderům, takže může jen překvapit. Favority jsou Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tom Dumoulin, Kasper Asgreen, João Almeida, Primož Roglič a Filippo Ganna.

Horská kola

Mezi bikery máme díky Ondřejovi Cinkovi opravdovou naději na zisk olympijské medaile. Cink letos patří k nejlepším závodníkům ve Světovém poháru, naposledy skončil druhý v Les Gets.

Jeho závod začíná v pondělí 26. července v 8 hodin ráno. Na startu se potká se všemi současnými hvězdami, pro fanoušky silniční cyklistky to bude zajímavý závod zejména díky Mathieu van der Poelovi a Tomu Pidcockovi. Oba mají naději na medaili.

Mezi ženami nás bude reprezentovat Jitka Čábelická. Její závod se jede v úterý 27.  července v 8 hodin ráno. Čábelická nepatří mezi favoritky na medaili, přesto by si mohla reálně dojet pro velmi dobré umístění.

Dráhová cyklistika

Česká olympijská výprava má mezi sebou jediného dráhaře. Je jím sprinter Tomáš Bábek. Mistr Evropy a vicemistr světa bude závodit ve dvou disciplínách, ve sprintu a v keirinu.

Bábek je největší českou nadějí na zisk cyklistické medaile na OH v Tokiu. Dlouhodobě patří ke světové špičce především v keirinu a 1 km s pevným startem (tato disciplína bohužel na Hrách není).

Bábkova cesta začne ve středu 4. srpna kvalifikací sprintu. Začíná se v 8:30 středoevropského letního času. Finále sprintu je na programu až v pátek 6. srpna, v 11:35 se jede o bronz a v 11:50 o zlato a stříbro.

Větší naději na medaili má Tomáš Bábek v keirinu. Program této disciplíny začíná v sobotu 7. srpna v 8:30. Pokud se probojuje mezi nejlepších šest, postaví se na start finálového závodu v neděli 8. srpna v 5 hodin ráno.

Českého dráhaře máme v Tokiu sice jen jednoho, ale zajímavých jmen pojede víc. Elia Viviani bude obhajovat zlato v omniu, Filippo Ganna se s týmem Itálie utká o medaile v týmové stíhačce. Stíhačku jede také Stefan Bissegger za Švýcarsko. Závodit bude Dán Michael Mørkøv a mnozí další silničáři a silničářky. Finále žen se jede v úterý 3. srpna v 10:26. Muži startují ve středu 4. srpna v 11:06.

Zajímavý bude nepochybně madison, tedy bodovačka dvojic. Jede se v sobotu 7. srpna v 9:55.