Poslední ročník Paříž - Roubaix mužů se jel už na jaře roku 2019. Zdá se to jako věčnost, vždyť posledním vítězem "Pekla severu" je Philippe Gilbert. Ten po přestupu z Quick-Stepu do Lotta už nepatří ani mezi širší špičku klasikářů a nepočítá se s ním ani v letošním ročníku Paříž - Roubaix. Už loni se měl jet první ročník závodu žen, ale protože epidemie covidu na severu Francie nedovolila pořádat veřejné akce, premiérový ročník se odložil na letošní rok. Covid zastavil Roubaix i letos na jaře, ale teď snad nestojí nic v cestě. 

Pořadatelé Paříž - Roubaix se dlouho bránili závodu žen, ačkoliv společnost ASO už jiné ženské klasiky pořádá několik let. Existují ženské varianty jednorázovek Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. Jiní pořadatelé organizují například Kolem Flander, Amstel Gold Race a Giro dell´Emilia. Pouze italská společnost RCS sport se k trendu nepřidala a stále neexistují Milán - Sanremo a Kolem Lombardie.   

  

Ženy ovšem stály především o dva největší francouzské závody, tedy Tour de France a Paříž - Roubaix. Nejpopulárnější klasika světa přitáhne k ženské cyklistice velkou pozornost. A co na závodnice čeká? 

Na programu je celkem 116,4 kilometru z Denainu do Roubaix. Připraveno je 17 dlážděných úseků. První leží na 34. kilometru a zbytek následuje v rychlém sledu. Nechybí slavné úseky Orchies, Mons-en-Pévéle, Camphin-en-Pévéle, Carrefour de l´Arbre a další. Celkem 29,2 kilometru pavé. Končí se na slavném velodromu v Roubaix. Pro ženy to bude úplně nový zážitek a žádná ze slavných cyklistek neví, zda jí budou ohromné kostky vyhovovat. "Je to skvělá trasa, typická jednorázovka, vyhovuje mi a na tento závod jsem dlouho čekala," říká Chantal van den Broek-Blaak, bývalá mistryně světa a závodnice týmu SD Worx.

"Na závod mužů se dívám vždy. Je to těžký závod a není srovnatelný s žádným jiným. Tak mám takové rozporuplné pocity. Strašně se těším a taky se trochu bojím. Potřebujete hodně síly a já patřím k větším závodnicím. Většinou bývám dobrá v závodech, které jsou těžké celý den. Na Roubaix, ať už se pojede rychle, nebo pomalu, je každý v závěru zcela unavený. Myslím, že to pro mě bude dobrý závod. Roubaix vyžaduje souhru síly a techniky jízdy. Nejsem na kostkách špatná, ale ani nejlepší. Nejsem jako cyklokrosařky, nepojedu jako Marianne Vos. Ale nemám strach, což je dobře." 

Moc velké naděje si nedává Elisa Longo Borghini, italská závodnice týmu Trek - Segafredo podle svého názoru nepatří k favoritkám, ačkoliv patří k nejlepším cyklistkám současnosti: "Závod mi asi moc vyhovovat nebude, ale jsem si jistá, že dokážu pomoci svým kolegyním. Kostek se nebojím, jsem profesionální závodnice a musím se přizpůsobit. Vím, co je moje práce a musím ji odvést. To je vše. Udělám vše, abych pomohla Ellen van Dijk vyhrát."

Nizozemská mistryně světa v časovce patří díky své síle na rovině k největším favoritkám, společně s krajankami Marianne Vos, Annemiek van Vleuten a Chantal van den Broek-Blaak. A velkou šanci na úspěch mají také tempařky Marlen Reusser, Lisa Brennauer a Lisa Klein, sprinterky Emma Norsgaard a Jolien d´Hoore, Lotte Kopecky, Marta Bastianelli a Lorena Wiebes. Drobná Cecilie Uttrup Ludwig si velké naděje dělat nemůže, ale navzdory své postavě i ona umí zajet velké klasiky na kostkách, například Kolem Flander. "Není pochyb, že muži, kteří na Roubaix uspějí, jsou velcí a silní a mají v nohách hodně wattů. Taková já vážně nejsem, ale doufám, že ze sebe dostanu dost wattů. Ale v závodě, jako je tento, musíte být pořád vpředu a na dobré pozici před každým sektorem."

"Pojedeme poprvé, takže vůbec nevíme, jaké to bude. Hubené cyklistky, velké cyklistky, silné závodnice, vrchařky, všichni si myslí, že mají šanci vyhrát. Proto je první ročník tak výjimečný," dodává dánská závodnice.  

1. ročník Paříž - Roubaix žen vysílá v sobotu 2. října Eurosport 1 a GCN od 15:15.