Reprezentační kouč Petr Klouček ho musí s pohledem do zrcadla výkonnosti mírnit. Naposledy získala jediný bronz Kristýna Zemanová mezi ženami do 23 let. „Medaile chceme, to je jasné. Já byl u mistrovství světa v Táboře vždycky při tom, kdy napadl sníh, který zastavil ty belgické motory.“ Frontální nástup podporuje i zvýšený rozpočet pro cyklokrosovou sekci ze strany Českého svazu cyklistiky. „Jsem rád, že dobře funguje,“ ocenil ji prezident svazu Petr Marek.

20230921_JSvoboda_TKCX_007.jpg

V programu světového šampionátu od 2. do 4. února 2024 bude opět i páteční štafeta, tedy celkem sedm sad medailí. „Máme za sebou zkušenosti, jsme z osmdesáti procent připraveni. Znovu inspirováni atmosférou mistrovství světa v Hoogerheide chceme padesát tisíc diváků. Věříme, že přilákáme i hlavní hvězdy Van der Poela, Van Aerta a Pidcocka,“ dodává Balogh.

A kdo by měl zafungovat jako český magnet? Legenda Zdeněk Štybar nemění slib ukázat se doma na závěr kariéry, opět ho ale v přípravě brzdí nemoc. Elitní jedničkou zůstává Michael Boroš. Silniční sezónu v týmu Elkov/Kasper zajel velmi dobře, ale končí ji teď také nemocný. Podle původních plánů do cyklokrosu naskočí později. Vynechá tedy start na světové premiéře ve Waterloo v USA (15. 10.), s cílem vrcholné formy právě na mistrovství světa.

Čerstvé angažmá v silničním týmu ATT Investments získal Šimon Vaníček, loňský vítěz českého poháru cyklokrosařů. „Chci jezdit dál i cyklokros, pořád mě baví. Ale vzhledem k potížím se zády si musím vybírat pečlivě starty na světových pohárech podle náročnosti tratí. Před mistrovstvím světa v lednu bych je objel rád všechny,“ chystá se.

20230921_JSvoboda_TKCX_011.jpg

Další výrazná naděje Adam Ťoupalík, dvojnásobný medailista z mistrovství světa (bronzový junior 2013 a stříbrný do 23 let 2016), jde do nizozemské kontinentální stáje TDT/Unibet, kde jezdí Tomáš Kopecký, poslední český muž se světovou cyklokrosovou medailí z Valkenburgu 2018. Smlouva mu končí a tudíž angažmá mění i Ťoupalíkův mladší bratr Jakub, dosud v EF Education development teamu. „Mluvil jsem s nimi, mají zájem, i když ještě neznají přesně podmínky v nových týmech,“ dodává Klouček. Cyklokrosová výzva zajímá i Jana Zatloukala (Nutrend/Specialized), nejlepšího českého bikera do 23 let. Pro stejnou kategorii je nadějí také zlepšení Jakuba Římana, který jezdí od jara za ostravský DK Bikeshop team. Mezi ženami očekáváme další vzestup mladoboleslavského Brilon týmu v čele s Kristýnou Zemanovou. Na reprezentační soupisku se vrací i veteránka Pavla Havlíková.

„Díky lepšímu rozpočtu můžeme obsadit víc zahraničních závodů. Máme za sebou první soustředění v Táboře, kde byli junioři a třiadvacítky a už obhlédli poprvé základy trati. Budeme tam mít ještě další tři kempy, jsou tam v areálu Komora ideální podmínky,“ ukazuje kouč Klouček. Reprezentace vyjede společně na mistrovství Evropy do Pontchateux do Francie a na všechny světové poháry v Evropě, vypsané pro všechny kategorie. Pojede se opět navíc vánoční turné v Belgii.

20230921_JSvoboda_TKCX_015.jpg

Domácí kolotoč se roztočí na Sv. Václava 28. září v Kolíně se zázemím jako obvykle na atletickém stadionu. Tam se opravuje silnice, ale nebude to zasahovat do průběhu závodu, který podporuje místní pivovar Holanďan, usilující o kultivaci cyklisticko-pivní kultury ve městě. „Věřím, že diváci vytvoří zase skvělou atmosféru. Máme i silný domácí tým, který se chce ukázat,“ říká Jan Slavíček, ředitel závodu a šéf týmu Tufo/Expres.cz Kolín. Vedle Vaníčka se hlásí mezi uchazeče o vítězství i Marek Konwa z Polska, po roce se vrací i slovenský šampion a bikový obojživelník Matej Ulík. „Sníh u nás tentokrát opravdu nebude,“ dodává s úsměvem Slavíček.

„Český pohár se jede posedmnácté, díky podpoře firmy Toi Toi. Velký dík,“ uklonil se Balogh. Pokračuje se v Mladé Boleslavi (7. 10.), Jičíně (14. 10.), Holých Vrších (21. 10.), Rýmařově (11. 11.),  Hlinsku (2. 12.) a Veselí nad Lužnicí (9. 12.). Zcela výjimečně bude mistrovství republiky v Táboře, 14. ledna na trati už důkladně připravené pro mistrovství světa. „Chceme ji mít už dřív, aby čeští reprezentanti mohli využít výhodu její znalosti,“ doplňuje Balogh. Další slušný podnik přináší do domácího kalendáře Ostrava, kde se v atraktivních kulisách průmyslové zóny koná 30. 9. a 1. 10. závod mezinárodní kategorie C2 a Evropský pohár.