Přítomní se dozvěděli, že vloni došlo ke značnému nárůstu počtu závodníků všech kategorií na domácích krosových závodech. Česká televize odvysílala rekordní počet minut, takže závody v průběhu roku zhlédlo přes čtyři milióny diváků. V novém ročníku se bude závodit s čipy, takže v průběhu závodu bude okamžitý přehled o odstupech jednotlivých závodníků. Loňského seriálu se účastnili cyklisté ze 14 států a 330 závodníků bodovalo. Díky návratu Michaela Boroše do českého týmu bude v celé sezóně vidět na domácích tratích mistrovský dres, což v minulosti nebylo pravidlem. Pro kategorii elite je připraveno sedm pohárových závodů a na závěr mistrovství republiky v Jičíně (12. 1. 2020). Ostatní kategorie mají o čtyři pohárové závody navíc. Ze sedmi závodů elite jsou tři v kategorii C1, ostatní C2.

A také, že před světovým pohárem v Táboře pořadatelé sezvou novináře ještě jednou k Medvídkům a že Král cyklistiky bude letos vyhlášen v Škoda Auto Muzeu včetně novinky: královny cyklistiky.

Unikátem je, že generálním partnerem je už po třinácté společnost TOI TOI Karla Svobody, který navíc jeden z pohárových závodů ve Slaném pořádá, a aby toho neměl dost, založil ve Slaném cyklokrosový tým. Hlavními partnery jsou Škoda Auto, Strabag, ČEZ, Cube a Force. Mezi čtyřmi mediálními partnery je vedle např. České televize i náš web Roadcycling.cz.

První závod se jede už tuto sobotu v Mladé Boleslavi tradičně v lesoparku Štěpánka. K datu TK bylo přihlášeno téměř 300 závodníků, z toho jich je 50 zahraničních. V elite – samozřejmě kromě domácí špičky -  zatím potvrdili start zahraniční cyklokrosaři z třetí desítky žebříčku UCI.

Viceprezident pro ekonomiku Slavomír Svoboda se pochlubil, že se podařilo zajistit velmi dobrý rozpočet pro reprezentaci, takže mohou být realizovány výjezdy do zahraničí v průběhu sezóny pro optimálně početné výpravy, jako obvykle především na světové poháry. Zástupce reprezentačního trenéra (který se z účasti omluvil) Michal Bednář pak dodal, že před sezónou už proběhla reprezentační soustředění a že byl viditelný posun ve výkonnosti a značný elán a nabuzení do nové sezóny u většiny reprezentantů. Neopomněl zmínit úspěchy Kateřiny Nash v prvních dvou SP v zámoří (2. a 1. místo), díky nimž je v čele světového žebříčku. Zda ji uvidíme závodit i v Evropě, potažmo na domácích tratích, je zatím ve hvězdách.

Další díl Světového poháru se uskuteční 20. října ve švýcarském Bernu a tam by už naše početná výprava měla startovat. Vrcholy nastávající sezóny jsou Mistrovství Evropy v Itálii (9. - 10. 11.), Světový pohár v Táboře (16. 11.) a Mistrovství světa ve Švýcarsku (1. – 2. 2.).

Rozhovory s Michaelem Borošem a Janem Nesvadbou přineseme v následujících dnech.