Van Aerta letošní silniční sezóna nepochybně zklamala, protože nevyhrál žádnou opravdu velkou jednorázovku, ačkoliv byl několikrát velmi blízko. Skončil třetí na Milán-Sanremo, čtvrtý na Kolem Flander, třetí na Paříž-Roubaix a druhý na světovém šampionátu. Příští rok chce udělat změnu v případě i závodním programu, aby aspoň jedno z těchto umístění vylepšil na první příčku. Proto omezil účast na cyklokrosech. 

„Wout by si v zimě přál jet více krosů, ale chápe širší souvislosti,“ říká jeho nový trenér Mathieu Heijboer v rozhovoru pro Sporzu. „Vždyť celá zima je o tom, aby se na jaře předvedl. Krosy jsou jen stavebními kameny.“ A roto vynechá i světový šampionát v Táboře, ke smůle českých fanoušků cyklistiky. „Zjistili jsme, že Mistrovství světa mělo na Woutovo jaro příliš velký vliv. Zejména příprava na světový šampionát a následný odpočinek.“

SI202304030033_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Mezi světovým šampionátem a největšími jarními klasikami není dost času, vždyť do startu klasikářské sezóny už nyní zbývají jen tři měsíce a Van Aert teprve začíná trénovat. Závodit v terénu začne až za dva týdny. „Omezeným cyklokrosovým programem chceme zajistit, aby ve Woutově přípravě na klasiky nebyly žádné kompromisy,“ pokračuje Heijboer, který je Van Aertovým novým trenérem.

Se svým předchozím trenérem Marcem Lambertsem spolupracoval osm let, ale Lamberts odešel s Primožem Rogličem do Bora-Hansgrohe. „Pro Wouta je to určitě změna. Každý jezdec v Jumbo-Visma má svou přímou kontaktní osobu, se kterou se tréninky probírají. Do minulé sezony byl pro Wouta touto kontaktní osobou Marc Lamberts, teď jsem to já,“ vysvětluje Heijboer.

„Nyní budu o Woutových trénincích rozhodovat já, ale moc se toho nezmění, protože s Marcem máme stejnou filozofii. Takže náš přístup k tréninku se příliš neliší,“ dodává jedenačtyřicetiletý Nizozemec a bývalý profesionální závodník.