Pokud o CykloPodcastu slyšíte poprvé, není se čemu divit. S podcasty se v posledních měsících roztrhl pytel a cyklistický podcast se jednoduše ztratí v rozmanité spleti pořadů. V rámci sportovních podcastů je však jeden z mála, který se na území bývalého Československa věnuje výlučně nejkrásnějšímu sportu na dvou kolech a kterému to vydrželo už více než 5 let.

Z emailů do éteru

Myšlenka vzniku podcastu sahá do roku 2017, kdy se Adam Beňo a Filip Drábek rozhodli přesunout emailové diskuse o dění v profesionální cyklistice na jinou platformu.

Co měli na výběr? Videa na YouTube, psaní nebo podcasty. YouTube byl samozřejmě lákavý, ale po nahrání a editaci jednoho zkušebního videa přišlo vystřízlivění. Tvorba videa byla natolik časově náročná, že z dlouhodobého hlediska by nebyli schopni produkovat pravidelně jedno video týdně.

Filip v té době přemýšlel o startu cyklistického magazínu, který by se zaměřil čistě na země V4, jelikož v té době žil ve Varšavě a místní cyklisté mu přirostli k srdci. Volba ale padla na podcast.

Posluchači přišli postupně

Dnes si řeknete, že žádný problém. Avšak v roce 2017 byly podcasty v České republice a na Slovensku stále jen v plenkách, nemluvě o téměř minimální posluchačské základně.

Zahraniční trend však nasvědčoval, že podcasty získávají stále větší popularitu. Nevadilo nám, že nás zpočátku poslouchalo pár lidí. Řekli jsme si, proč nepokračovat? Dnes mají naše podcasty pravidelně více než 1500 posluchačů na epizodu, což je na tak menšinové téma jako cyklistické závody číslo, s jakým jsme spokojeni,“ říká Adam Beňo.

Atmosféra uvolněné diskuse

S Adamem se známe už od vysoké školy, kde jsme si spolu za pět let stihli kromě převzetí diplomu z žurnalistiky, užít i kopec legrace. Atmosféru uvolněných diskusí jsme chtěli o pár let později přenést i do našich podcastů na lince mezi Bratislavou a Berlínem,“ vypráví Filip.

Začátky byly prý trochu kostrbatější. Přece jen chvíli trvá, než člověk nabere potřebný „flow“, speciálně pokud každý nahrává u sebe doma během videocallu a živě se potkají maximálně párkrát do roka. Kdo si chce poslechnout, jak to tehdy znělo, může sáhnout do hlubin archivu. Při vší skromnosti, je tam dnes minimálně náznak zlepšení.

Hobby projekt

CykloPodcast představuje pro oba hobby projekt, který tvoří vedle jejich zaměstnání pouze ve dvou, s mediální podporou od slovenského Cycling-Info.sk a českého RoadCycling.cz.

Adam: „Já pracuji jako úředník v místní samosprávě v Bratislavě. Po práci trávím nejraději čas s manželkou a dvěma dcerami. Kromě rodiny je mojí vášní - překvapivě - silniční cyklistika. Minimálně třikrát týdně absolvuji nějaký švih s kamarády z klubu WLRM. A protože vedle rodiny nemám čas na zdlouhavé hltání tisíců kilometrů, vyhledávám hlavně intenzitu v intervalech. Čím větší rokenrol, tím lépe. Jsem milovníkem jarních klasik a Itálie, což koresponduje také s výběrem oblíbené Grand Tour. A je-li příležitost, vždy se rád osobně podívám na závod Kolem Polska v polských Tatrách.

Filip zase žije v Berlíně, pracovně se motá jako sales kolem médií. Kolo je pro něj hlavně dopravním prostředkem po ulicích města, ale má za sebou i krátkou, ale intenzivní kariéru cyklistického kurýra. Kromě toho hraje se svou manželkou v experimentální kapele Päfgens a když mu v tom nebrání pandemie, využije v Berlíně každé příležitosti sednout si jako divák do místního velodromu.

Followovat je můžete na Facebooku, kde můžete moderátorům napsat i svůj feedback. Jsme na něj velmi zvědaví.