Czech Cycling Tour je jediným českým závodem, na kterém se dají sbírat profesionální vítězství, podle tradiční cyklistické terminologie (závody 1. kategorie a výše). Je to tedy jediný český závod, na který můžou také týmy WorldTour. Letos se představí BORA-hansgrohe, stejně jako loni. Německý celek doplní čtyři profesionální kontinentální týmy: Israel Cycling Academy, Bardiani CSF, Wilier-Selle Italia a CCC Sprandi Polkowice. Zbytek startovního pole zaplní kontinentální týmy včetně českého Elkov Author a japonský národní tým. 

Vítězství obhajuje domácí sestava Elkov Author, ale letos se musí obejít bez hlavních opor. Na loňské první místo nenaváže Josef Černý, protože bude ve stejném termínu reprezentovat na Mistrovství Evropy v Glasgow. A s ním i Jan Bárta. Obhajoba triumfu je proto nepravděpodobná, ale celý tým Elkov Author má už druhým rokem vynikající formu a věříme, že se zapojí do boje o nejvyšší příčky. 

Největší respekt samozřejmě vyvolává BORA-hansgrohe. Německý tým loni vyhrál dvě etapy díky Samu Bennettovi, který letos nestartuje. Do spurtu má Bora Itala Mattea Pelucchiho a Slováka Erika Bašku. Ale startovní listina zatím není oficiální. V kopcích a v celkovém pořadí by měl být silný Rakušan Felix Großschartner. S předpovědí favoritů si radši počkejme na oficiální startovní listinu. 

Etapy CCT

1. etapa Uničov (18,2 km) časovka družstev

Czech Cycling Tour začíná tradičně týmovou časovkou v Uničově na 18,2 kilometru. Velké rozestupy neočekáváme, ale pro celkové pořadí je to samozřejmě důležitá etapa.

2. etapa Olomouc - Frýdek-Místek (197,7 km)

Druhá etapa zavítá do velkých kopců. Téměř 200 kilometrů dlouhá etapa navštíví Beskydy a velice náročné stoupání Pustevny. Odtud závodníci sjedou do Rožnova a Frenštátu pod Radhoštěm a zamíří na cílový okruh přes Frýdek-Místek a Nošovice. Etapa je těžká, ale Pustevny se tyčí uprostřed etapy a nebudou mít takový význam, jako kdyby byly blíže cíle. 

3. etapa Mohelnice - Šternberk (178 km)

Královskou etapou je tradičně ta třetí s cílem ve Šternberku. I tato etapa je letos o něco těžší, protože závodníci vjedou do Jeseníků a zdolají dlouhá a těžká stoupání Dlouhé Stráně, Červenohorské sedlo, Vidly a Lyru. Jenže i v sobotu jsou nejtěžší kopce velmi daleko před cílem. Peloton zde nepojede příliš rychle a bude se šetřit na závěrečné okruhy přes Ecce Homo a Šternberk. Stoupání Ecce Homo musí cyklisté překonat hned třikrát. 

4. etapa Olomouc - Dolany (147,9 km)

O celkovém vítězi by mělo být rozhodnuto už v sobotu, protože v neděli se většinou dojíždí pohromadě. Opět se končí na okruzích v Dolanech. Letos se jich jede devět. Uspět mohou sprinteři i klasikáři, ale větší časové rozdíly nevzniknou. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography