Na jedné straně smutek, na druhé radost. Chyběly pouhé dva kilometry a Ana Vitória Magalhaes by se stala první brazilskou etapovou vítězkou na Giro d’Italia. Byla to ale nakonec domácí závodnice Chiara Consonni, která si počkala na svou šanci, a v hromadném dojezdu připsala Itálii druhé etapové prvenství v letošním ročníku.

 Jako druhá proťala cílovou pásku Belgičanka Lotte Kopecky a získala cenných šest bonifikačních sekund do celkového pořadí. Třetí pak skončila další domácí sprinterka a kolegyně Elisy Longo Borghini z týmu Lidl-Trek Elisa Balsamo.

„Můj tým byl dnes skvělý. Nechaly jsme sice úniku až šest minut, a pak jsme byly trochu vyděšené, ale myslím si, že tým odvedl skvělou práci,“ rozplývala se nad prací sestavy UAE Team ADQ vítězná Chiara Consonni. 

V rozhovoru po dojetí etapy také zmiňovala náročnost posledních kilometrů. „Finále bylo dost těžké. Viděla jsem i nehodu při prvním nájezdu na poslední kilometr okruhu v cílovém městě. Pak už jsem ale byla koncentrovaná na sto procent, protože jsem věděla, že mnoho příležitostí zvítězit nebude,“ popisovala průběh závěrečných kilometrů pětadvacetiletá Italka.

Jak zmínila sama vítězka Chiara Consonni, transportní etapa to opravdu nebyla. Krátce po startu v Sirmione na břehu Lago di Garda se do úniku dostala Brazilka Ana Vitória Magalhaes a další domácí cyklistka Alessia Missiaggia. Obě dívky z italských kontinentálních týmů se drželi v uctivé vzdálenosti před pelotonem až do první vrchařské prémie. Při stoupání do městečka Cavriano se pro sólo akci rozhodla brazilská šampionka v časovce Magalhaes a dala tak sprinterským vlakům pořádně zabrat.

Dva kilometry před koncem byla ale Brazilka pelotonem dostižená. Hektického závěru se ještě pokusila využít členka týmu Uno-X Mobility Anouska Koster, ale ani nizozemské cyklistce se nakonec nepodařilo uspět. Byla to tak rodačka z městečka Ponte San Pietro Chiara Consonni, která si dospurtovala pro vítězství v etapě a také pro červený dres lídryně bodovací soutěže.

Nositelka dresu pro vedoucí závodnici celkové klasifikace se ale měnit nebude. Elisa Longo Borghini finišovala ve Voltě Mantovaně na deváté příčce, a i do třetí etapy tak vyjede v růžovém. „Vypadá to na stálé, a ze začátku ne tak prudké, stoupaní s těžším koncem. Je těžké to správně odhadnout, takže uvidíme zítra jaké to bude,“ hodnotila po dojezdu druhé etapy Elisa Longo Borghini stoupání, na kterém budou závodnice finišovat tu třetí, a kde bude Italka nejspíše muset odrážet první útoky sokyň na celkové pořadí.

Jediná česká účastnice Nikola Nosková dokončila druhou etapu závodu na pětatřicáté pozici v čase vítězky. V celkové klasifikaci se pak rodačka z Jablonce nad Nisou posunula o šest příček na sedmadvacáté místo a dále je nejvýše postavenou závodnicí francouzského týmu Cofidis.