Úspěch dlouhého úniku rozhodně nebyl překvapivý, 180 kilometrů dlouhá etapa mezi městy Gap a Barcelonnette nebyla dost selektivní pro jezdce na celkové pořadí a tak nechali uniknout početnou skupinu ambiciózních závodníků, kde nechyběli někteří notoričtí uprchlíci. Skupina na čele se postupně rozrůstala a nakonec ji tvořilo 36 jezdců.

20240718TDF0053-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Bart Lemmen, Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Chris Juul-Jensen, Michael Matthews (Jayco AlUla), Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas (Ingos Grenadiers), Julien Bernard, Toms Skujinš (Lidl-Trek), Bruno Armirail, Dorian Godon, Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R), Wout Poels (Bahrain Victorious), Jai Hindley, Matteo Sobrero (Red Bull-BORA-hansgrohe), Quentin Pacher, Clément Russo, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Richard Carapaz, Ben Healy, Sean Quinn (EF Education-EasyPost), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Hugo Houle. Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Alex Aranburu, Oier Lazkano, Gregor Mühlberger (Movistar), Clément Champoussin, Raúl Garcia Pierna (Arkéa - B&B Hotels), Louis Meintjes, Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Oscar Onley, Frank van den Broek (DSM-Firmenich PostNL), Tobias Johannessen (Uno-X Mobility), Guillaume Martin (Cofidis), Steff Cras, Mathieu Burgaudeau, Jordan Jegat a Mattéo Vercher (TotalEnergies) odjeli pelotonu a podle výčtu uprchlíků je zřejmé, že některé týmy chtěly situaci v úniku kontrolovat s více závodníky. 

Například Lemmen byl v úniku jen jako pomocník hvězdného Van Aerta a když se v kopcích začalo útočit, zachytával každý nástup, každý pokus o únik, aby Van Aertovi nic neujelo v situaci, kdy ve výjezdech nemohl sám kontrovat. Závodit se začalo ve stoupání Saint-Apollinaire s vrcholem 59 kilometrů před cílem. Skupina se zde sice zmenšila o pár jezdců, ale nový únik se nevytvořil. A stejný scénář mělo i následující stoupání Demoiselles Coiffées. Lemmen stále chytal nástupy pro Van Aerta a bylo třeba najít správné místo k útoku. 

To přišlo 41 kilometrů před cílem v podání zkušeného Kwiatkowského, který nastoupil v krátkém koupání před dlouhým sjezdem. K Polákovi si ve sjezdu dojeli Vercher a Campenaerts a bylo rozhodnuto. 30 kilometrů před cílem měli jen 15 sekund náskoku před druhou skupinou, kde jeli Lemmen, Skujinš, Hindley, Neilands a Lazkano.

20240718TDF0077-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Zbytek uprchlíků v čele s Van Aertem už ztrácel půl minuty. Rozdíly mezi skupinami se postupně zvětšovaly, pětičlenná druhá skupina nedokázala spolupracovat tak efektivně jako první trojice a třetí skupina byla zcela neorganizovaná. V dlouhém a mírném stoupání do cíle se Vercher, Campenaerts a Kwiatkowski příkladně střídali a čekali na závěrečný spurt.

Vercher zkusil nastoupit z první pozice v úplném závěru etapy, ale zkušené soupeře nezaskočil. Kwiatkowski vjížděl do cíle rovinky na nevýhodné první pozici a nedokázal včas zareagovat na nástup mnohem dynamičtějšího Campenaertse. Závodník týmu Lotto Dstny si na spurt hodně a věřil a měl důvod, stále měl dost sil a s přehledem zvítězil před Vercherem.

"Už nejsem žádný neoprofesionál, tohle pro mě hodně znamená," řekl dojatý Campenaerts v cíli. "Po klasikách jsem prožíval těžké období. Měl jsem s týmem ústní dohodu o prodloužení smlouvy, ale pak mě najednou ignorovali. Bylo to velmi těžké. Byl jsem na dlouhém vysokohorském soustředění, byla tam i moje přítelkyně, která mě každý den podporovala. Bylo pro mě těžké každý den dokončit tréninkový plán, ale uvědomil jsem si, že mám před sebou ještě velkou závodní budoucnost, navíc jsem se krátce poté stal otcem. Najednou se obloha opět vyjasnila, na kole jsem se cítil opět velmi dobře. A na Tour jsem přijel s velmi motivovaným týmem, máme v týmu skvělou atmosféru. Tohle je vrchol, budeme slavit."

20240718TDF0096-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

"Myslím, že jsem to zahrál chytře," pokračuje Campenaerts. "Tým mi dal velkou důvěru, všichni věděli, že mám dobré nohy. Na tuto etapu jsem myslel už v prosinci. Byla to jediná etapa, kde jsem viděl šanci na vítězství. Možná jsem to nehrál úplně čistě, když jsem předstíral, že mám velké bolesti. Nemusel jsem se moc točit, sledoval jsem úniky a ve třech jsme dobře zaútočili. Až do posledního kilometru jsme spolupracovali opravdu dobře. Je to neuvěřitelné. Čekají nás těžké dny, ale už se moc těším domů," dodal Belgičan. 

Druhou skupina se ztrátou 22 sekund dovezl do cíle Skujinš. Van Aert vyhrál spurt třetí skupiny, ale stačilo to pouze na deváté místo v cíli. Snaha týmu Visma-Lease a Bike zařídit Van Aertovi etapové vítězství opět nevyšlo.

V pátek je na programu vysokohorská etapa 

Peloton dokončil v poklidu se ztrátou 13:40 na vítěze. Tadej Pogačar (UAE Emirates) vstupuje do závěrečných třech etap s náskokem 3:11 před Jonasem Vingegaardem (Visma-Lease a Bike). Žádný z dresů se nepřevlékal, ale ve vrchařské soutěži bude příležitost pro změny v páteční 19. etapě s přejezdy Col de Vars, Cime de la Bonette a Isola 2000. V nabídce je celkem 70 bodů. Jen na Cime de la Bonette, nejvyšším bodě celé Tour (2798 metrů nad mořem), lze získat 40 bodů.