První skutečně vážná akce se udála na Kanariebergu 45 km před cílem. To zaútočila Annemiek Van Vleuten (Movistar) a výsledkem byla odskočená 12členná skupina s většinou favoritek. Jenže když Van Vleuten chtěla po zdolání bergu vystřídat, nenašla se žádná ze soupeřek, která by o to stála. Takže se zase brzo sjelo do kupy kolem 30 cyklistek.

Z relativně poklidného tempa tedy zaútočila o tři km dál Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo), vytvořila si téměř až 50 vteřinový náskok, ale 19 km před cílem na úpatí Kwaremontu byla dojeta zhruba 40člennou skupinou.

Kwaremont přejela na špici Anna Van der Breggen (SD Worx) v tak vysokém tempu, že za jeho vrcholem zbylo na čele 8 závodnic: kromě Breggen také Van Vleuten, Elisa Longo Borghini (Trek), týmová kolegyně Breggen Demi Vollering, dvě dívky z FDJ: Cecilie Ludwig a Marta Cavalli, Grace Brown (BikeExchange) a Liza Brennauer (Ceratizit).

Poslední, která nestačila zachytit zrychlení svých soupeřek na dlažbě Kwaremontu, byla Marianne Vos (Jumbo-Visma). Chyběla i obhájkyně loňského prvenství Chantal Van den Broek-Blaak (SD Worx), která se nechala v týdnu před závodem slyšet, že se tentokrát cíleně připravovala na Paris-Roubaix, což jí tedy jako dalším vynikajícím cyklistům a společně s nimi i divákům bohužel v tradičním termínu zase nevyšlo. A Kwaremont znamenal konec nadějí i pro Lotte Kopecky (Liv) kvůli mechanickým potížím.

V této sestavě poté, co byl zlikvidován především díky úsilí Van Vleuten atak Grace Brown, dojely o pár kilometrů dál do posledního stoupání Paterbergu. V něm znovu zaútočila Van Vleuten a po jeho zdolání měla 13 km před cílem na zbývající sedmičku 5 vteřin náskoku. Jenže než se pronásledovatelky zformovaly, bylo z toho 10 vteřin.

A ty si skvěle jedoucí Van Vleuten dokázala oproti přesile, která pravidelně střídala, držet. V závěru svůj náskok ještě zvýšila, takže si mohla plnými doušky vychutnat další úžasné vítězství své bohaté kariéry.

Ve spurtu pronásledovatelek byla nejúspěšnější Lissa Brennauer před Grace Brown.

Annemiek Van Vleuten:

„Pokusila jsem se zaútočit už na Kanariebergu, ale nahoře to bylo proti větru, takže jsem toho nechala. Ale vyvolalo to aktivitu ostatních, což udělalo závod náročným a to hrálo v můj prospěch.“

"Na Kwaremontu jsem si nebyla jistá, zda mám podniknout protiútok poté, co atakovala Anna (Van der Breggen). Ale krotila jsem se, protože SD Worx měl ve skupině převahu."

„Uvědomovala jsem si, že Paterberg je poslední náročný úsek, proto jsem se chtěla dostat na vrchol jako první. Těch pár vteřin nahoře na Paterbergu nebylo moc. Musela jsem jet totální doraz, protože jsem věděla, že cílová rovinka je dlouhá a já budu potřebovat větší náskok.“

"Doufala jsem v to deset let po svém vítězství v roce 2011 a teď se to stalo. Jsem velmi hrdá, zejména na svůj nový tým Movistar, dívky pro mě velmi tvrdě pracovaly. Myslím, že dnes večer budeme pořádně slavit.“