První etapa z Felbermayr Wels do Maria Schmolln byla dlouhá 164 km a její druhá část se odehrála na profilově členitém okruhu, který cyklisté absolvovali 4x. Takže 4x i cílové stoupání, které sice nedosáhlo délky ani jednoho kilometru, ale jelikož se směrem k vrcholu utahovalo až k 10 %, bylo dost selektivní.

Přesto do posledního okruhu najela společně zhruba polovina pelotonu, když 16 km před cílem dojeli Immanuela Starka z německého Mettaltechniku, který se dlouhé desítky kilometrů dnes sólově větral před pelotonem, přičemž dostal až 7 minut. Nebylo to ale zadarmo. Pro zítřek bude nejlepším vrchařem.

Uprostřed posledního okruhu ve stoupání Höhnhart odjel Pawel Cieslik (Voster), ale v následné pasáži byl dojet, na čemž měli podíl i cyklisté Elkov Kasper. Hlavní pole se tu nadělilo, takže vepředu zůstalo zhruba 40 lidí. A ti si začali nastupovat.

Když ale nastoupil Dan Turek, skupina se skoro zastavila. Tak to sólově zkusil Stijn Daemen z nizozemského Á Bloc a při nájezdu do cílového kopce neměl takovou ztrátu, aby byl bez šance.

Jenže Dan to zvládnul skvěle! Sólově a s gesty mimořádné radosti si mohl vychutnat jeden ze svých největších úspěchů kariéry.

Daemen uhájil druhé místo o centimetry před letícími pronásledovateli, jimž vévodil Michal Schlegel (na snímku).

Sílu Elkov Kasper podtrhli na 8. a 12. místě Adam Ťoupalík, resp. Jakub Otruba, čímž přispěli k tomu, že Elkov Kasper se dostal v týmové soutěži na 2. místo 5 vteřin za Vorarlberg.

Dan včera ztratil v prologu na vítěze 13 vteřin, dnes najel na první pronásledovatele minimálně 19, takže ho zítra můžeme sledovat coby lídra průběžného pořadí! Krom toho vlastní i dres pro nejlepšího v bodovací soutěži.