Divokou kartu dostal 31letý závodník po intervenci Českého svazu cyklistiky a také díky svému jménu, které už i ve světě e-sportu něco znamená. Je dvojnásobným mistrem republiky a vloni startoval také na mistrovství světa. 

„Jsem opravdu rád, že to vyšlo. Jako Česká republika moc divokých karet napříč disciplínami nedostáváme. Řešil jsem to s Davidem Vichrem z Českého svazu cyklistiky. Nebylo to snadné, ale podařilo se vše dotáhnout. Před pár dny oficiálně přišlo, že jsem dostal jednu ze čtyř divokých karet. Vážím si toho o to víc, že se proslýchá, že další dvě by měly být pro Pogačara se Saganem,“ prozradil Turek.

Zda se dvě velké hvězdy na start skutečně postaví, bude asi jasno až těsně před závodem. „Ale určitě tam mají být fyzicky přítomni. Pogačarův tým tam sídlí, logo platformy MyWhoosh vozí všichni jezdci UAE vzadu na kraťasech. Vlastníkem aplikace je princ, co má i tým, takže to do sebe zapadá,“ řekl český reprezentant.

Pokud by Pogačar startoval, tak je otázkou, jak by se s typově trochu odlišným stylem závodění na trenažerech srovnal. „Záleží, jak moc je s tou aplikací seznámený. Pokud ne, mohlo by ho to někde trochu nachytat na švestkách, ale co se týče výkonnosti, tak to samozřejmě klidně může vyhrát. O tom se asi ani nemá cenu bavit. Záleží, jestli skutečně pojede a jak by k tomu přistoupil,“ odhaduje Turek.

DanTurek_2.jpg

On sám se k akci hodně upíná. „Možná už rok. Jel jsem nějaké závody, vyhrál jsem mistrák a spolu s Kubou Vojáčkem, který tam byl druhý, jsme postoupili do semifinále kvalifikace o šampionát. Nakonec to jel jen Kuba, který nepostoupil. Já nebyl uvolněn svým týmem, protože jsme měli ve stejném termínu závody v Itálii. V tu chvíli jsem byl naštvaný, že jsem neměl šanci to zkusit. Věřil jsem, že bych se do té dvacítky vešel,“ přiznal.

Už se pomalu smiřoval s tím, že se šampionát uskuteční bez něj, ale podařilo se dostat jednu z divokých karet. „Určitě hrálo roli i to, že jsem jel vloni mistrovství světa na platformě Zwift. Jezdím v rámci přípravy i další virtuální závody a lidé, co o tom rozhodují, už o mě určitě slyšeli. Nějaké jméno mám,“ uvedl cyklista ATT Investments.

I když má po náročné silniční sezóně, cítí se před šampionátem dobře. „Poslední měsíc jsem jel už jen Kolem Chorvatska, v tréninku jsem si trochu snížil objem a jezdil jsem víc na trenažeru. Váha šla dolů a cítím se lépe než před měsícem. Rád bych tam zabojoval o první desítku, to by byl moc příjemný výsledek,“ podotkl ke svým ambicím.

Mistrovský závod se jede formou jakéhosi omnia a skládá se z tří dílčích závodů. Ty absolvují všichni nominovaní bez vyřazování a podle konečného počtu získaných bodů se určí pořadí. „Určitě je to velké lákadlo. Virtuální cyklistika je na vzestupu, o tom není pochyb. Příští rok se dokonce v Dubaji uskuteční olympiáda v e-sportu, což je další průlom. A jednou z disciplín bude cyklistika. I to je pro mě lákadlo,“ dodává Daniel Turek.