Dane, jak se stalo, že jsi zakotvil ve Felbermayru? 

Ozvali se mi 23. prosince, když jsem byl zrovna na masáži, zda jsem stále volný, takže jsem domu přijel s dobrými novinkami. 

Existovaly i jiné nabídky?

Chtěl bych poděkovat týmu Topforex ATT Investments, který mi nabídl, že v případě, když mně nedopadne zahraniční angažmá, mám možnost být součástí tohoto týmu. Líbila se mi varianta předávat zkušenosti, které jsem získal či mně byly předány zkušenějšími, někomu mladšímu. Této nabídky si velice vážím a velmi za ni děkuji. 

Byl jsi tedy hodně dlouho v nejistotě?

Variant dostat se do týmů ProTour nebo dokonce WorldTour bylo během roku víc, ale žádná nakonec neklapla. Měl to na starosti agent, který přestal v půlce října úplně komunikovat a trvalo mi tak tři týdny, než jsem to naplno začal řešit sám. Tím pádem už některé varianty padly. Hodně mi v tom pomáhali i dva sportovní ředitelé z Izraele a několik kamarádů, čehož si mimořádně vážím!

Co nervozita? Nebo jsi nad věcí a moc si to nepřipouštíš? 

Byly to takové vlny. Nakonec jsem si tak v půlce listopadu zvykl (úsměv). Byl jsem přesvědčený, že něco vyjde.

Čím si tě získal Felbermayr?

Za těch pár let, co závodím, tak jsem tenhle tým několikrát potkal a měl možnost zjistit, jak fungují. Co se řekne, to platí! Mají výborný program a i finančně to pro mě vyšlo velmi dobře.

V týmu jsou cyklisté čtyř národností.

V Rakousku je pro tuto sezónu registrováno šest kontinentálních týmů a s jedinou výjimkou dávají větší prostor zahraničním závodníkům, než tomu je u nás v Čechách. Roli hraje logistika, jazyk, marketing a samozřejmě finance.

Jak se s tebou rozloučili v Israel Cycling? 

Velmi pěkně, několik důležitých lidí mi pak psalo, jak je to mrzí a tak dále, trošku prý uvažovali, že by mě tam ještě vzali, jenže to si měli vzpomenout dřív, dokud neměli plno. Takže tak trochu klasické povídání.

Co říkáš novým angažmá Ávily a Perryho?

Ávila je super kluk, který do Burgosu zapadne, i on mi hodně pomáhal.  Perry za několik posledních let nic nezajel, má opět obrovské štěstí, že je Kanaďan, a tím pádem jde do Astany. 

Israel Academy se hodně zaměřila na domácí naděje. Mají podle tebe předpoklady dostat se výš, nebo je to především výraz "vlastenectví"?   

Rozhodli se udělat variantu U23 bez jediného staršího člověka, což je podle hodně lidí chyba. Ale vedení a zázemí tam mají dobré, jsou tam nějací nováčci, které neznám, ale dva z těch, co znám, jsou na dobré cestě. Cyklistika v Izraeli se opravdu hodně rozrostla, hlavně po Giru, kde tým startoval. Jsem si jistý, že za pár let budou izraelští cyklisté hodně vidět. 

Jak se díváš na přestup Jakuba Boučka do Israel Academy?

Každý závodník, který se dostane ven, je super. Myslím si, že Češi mají v týmu dobré jméno. Byl jsem tam já, René Andrle, Tomáš Rak a Honza Friede. Já Kubu Boučka moc neznám. Je jenom škoda, že si tím rozhádal hodně lidí doma v České republice. Tak snad to pro všechny dobře dopadne.

Jaké máš ambice pro letošní sezónu?

Určitě návrat do ProTour nebo WorldTour týmu. ProTour vidím reálně, WorldTour uvidíme. Na to je teď v lednu ještě brzo. Vím, že čísla i zkušenosti na to mám, koneckonců jsem měl loňskou sezónu nejlepší za celou dosavadní kariéru. I když tyhle dobré výsledky mohly být způsobeny menším počtem závodů, takže tělo bylo odpočinutější. (Pozn.: oproti 90 závodním dnů v roce 2019 jen 33 v roce 2020.) 

Tušíš, jaký závodní program bys měl absolvovat? Kde bys měl sezónu začít?

Turecká Antalye je zrušená, takže zatím jako první zůstává Istrie. Pak tam bude hodně závodů kategorie „1“. Uvidíme, jak to nakonec bude s Covidem.

Jsou závody, kde bys rád opravdu uspěl?

Czech Tour a Okolo Rakouska.

Jak se trénuje na Kanárech, kde v těchto dnech pobýváš?

Jsem tu podruhé u kamaráda z Rumunska, který tu pronajímá dům a byt. Je tu v lednu dokonalé počasí, hodně kopců a čas tu na kole utíká velmi rychle. První týden tu bylo více mraků, ale teď to chce každý den opalovák! Nakonec jsem si to tu prodloužil ze 14 na 28 dnů. 

Dane, děkuju za rozhovor. A ať se sezóna vydaří. Cyklistice i tobě osobně!