Etapa s dojezdem v Roubaix byla mimořádně dramatická, především kvůli pádům, defektům a dalším technickým problémům. Ale i o boj o etapové vítězství byl zajímavý. V úseku Camphin-en-Pevele unikli Yves Lampaert (Quick-Step Floors), Greg Van Avermaet (BMC) a John Degenkolb (Trek-Segafredo). Peter Sagan (BORA-hansgrohe) měl do to chvíle závod pod kontrolou, ale zaváhal a nechal si tři vážné soupeře odjet. 

Lampaert, Degenkolb a Van Avermaet spolupracovali až do posledního kilometru. Degenkolb začínal na spurt na nevýhodné první pozici, ale stejně byl nejrychlejší a zvítězil. Druhý dojel Van Avermaet a třetí Lampaert. Druhou skupinu dovedl do cíle Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), pátý dojel Sagan a šestý Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). 

Spousta favoritů na celkové vítězství mělo technické problémy a samozřejmě i pády. Ještě před nájezdem na kostky spadl a zranil se Richie Porte (BMC). Musel okamžitě odstoupit a stejně jako loni Tour de France nedokončí.

Hned několik technických problémů měl Romain Bardet (AG2R La Mondiale), opakovaně se vracel do skupiny lídrů, ale nakonec dokončil s minimální ztrátou (7 sekund na skupinu favoritů) společně s Mikelem Landou (Movistar), který spadl. 

Větší ztrátu, konkrétně 1:55 na vítěze a 1:28 na skupinu favoritů, nabral Rigoberto Uran (EF-Drapac). Z boje o celkové pořadí vypadl Egan Bernal (Sky). Bylo to pro něj první setkání s kostkami, ale jako bývalý biker si nevedl špatně. Jenže po tvrdém pádu vypadl ze skupiny a ztratil přes 16 minut. 

Těžký pád měl Dylan Groenewegen (LottoNL Jumbo), ale vstal a dokončil. Karamboly se nevyhnuly ani mistrům kostek, spadli Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Michael Valgren (Astana) a další. Vynikající výkon předvedly týmy Sky a Movistar. Geraint Thomas (Sky) neměl žádný problém, Chris Froome (Sky) spadl, ale jen lehce. Nairo Quintana a Alejandro Valverde (oba Movistar) měli štěstí a drželi se vepředu. Mikelu Landovi pomohli domestici po pádu při přebírání bidonu. 

Také tým BORA-hansgrohe jel správně týmově. Několik závodníků bylo stále vepředu, ale při problémech Rafala Majky (BORA-hansgrohe) se stáhli za ním a pomohli mu dojet zpět. 

V celkovém pořadí zůstal na prvním místě Greg Van Avermaet (BMC). A vedení před prvním volným dnem navýšil. Druhý Geraint Thomas ztrácí 43 sekundy, třetí Philippe Gilbert má odstup 44 sekund. 

Peter Sagan jasně vede bodovací soutěž, nejlepším vrchařem zůstává Toms Skujinš (Trek-Segafredo) a nejlepším mladým závodníkem Søren Kragh Andersen (Sunweb). Na toho druhý Thomas Boudat (Direct Energie) ztrácí už 7 minut, ale v horách se pořadí promíchá. Největší favorit této soutěže, Egan Bernal, ztrácí už 16:09. 

Foto Sirotti