11. etapa Gira do Novi Ligure je nejspíš poslední příležitostí pro sprintery. Po etapě bude mnohem jasnější i souboj o maglia ciclamino, fialový dres pro lídra bodovací soutěže. Nyní vede Pascal Ackermann, ale Arnaud Démare to německému sprinterovi v 10. etapě hodně zkomplikoval.  

Ackermann má na čele 155 bodů, Démare má 154 a třetí Caleb Ewan 109 bodů. Čtvrtý Richard Carapaz je nejlepším nesprinterem, ale má jen 50 bodů. Ewan, stejně jako Elia Viviani a pravděpodobně i další závodníci, Giro po 11. etapě opustí. Tak to mají v plánu, nechtějí se trápit v horách a budou startovat i na Tour de France. 

To znamená, že v bodovací soutěži máme dva vyrovnané favority. Ackermann o maglia ciclamino hodně stojí, ale v úterní etapě tvrdě upadl kilometr před cílem, když zavadil předním kolem o zadní kolo svého rozjížděče Rudiho Seliga a způsobil pád i dalších jezdců. 

Vyhrál velmi silný Démare a navíc svého německého soupeře na tiskové konferenci zkritizoval. Na rychlostní prémii totiž Francouz Ackermanna porazil a tomu se to nelíbilo: "Ptal se mě, proč to dělám, když jsem tak daleko za ním v bodovací soutěži. Ale Grand Tour je dlouhá a je třeba zůstat pokorný. Je to jeho první třítýdenní závod a ještě neví, jak mu to půjde v horách. Měl by se uklidnit."

Démare má mnohem více zkušeností a ví, jak těžké dokážou hory být a jak náročné je dojíždět v limitu. Pro Ackermanna je situace nyní velmi nepříznivá. V Modeně spadl a i když se nijak vážně nezranil, je hodně odřený a těžko předvídat jeho zdravotní stav v dalších dnech. Tým BORA - hansgrohe potvrdil, že Ackermann v závodě pokračuje. Ale sportovní ředitel Christian Pömer nahlas pochyboval o tom, že by německý sprinter měl pokračovat až do Verony.

V tom případě by měl Arnaud Démare fialový dres nadosah. Jenže vyhrát nemusí jen sprinteři. Například Primož Roglič může vyhrát hned několik horských etap a klidně může převzít maglia ciclamino. Tohle je na Giru klidně možné. Ale proti vrchařům stojí pravidla závodu. Horské etapy jsou bodované méně než rovinaté etapy. 

Foto Sirotti