3. etapa Paříž - Nice z Vierzonu do Dun-le-Palestel sice skončila hromadným dojezdem, ale rozhodně nebyla snadná. Typicky francouzský závod byl v druhé polovině hodně zvlněný a navíc na úzkých silnicích s hrubým povrchem. Nejrychlejší sprinteři se v pelotonu neudrželi, takže souboj o etapové vítězství svedli jen ti nejodolnější rychlí muži. 

191 kilometrů dlouhá etapa se zdála být dobrou příležitostí i pro dlouhý únik, ale šanci dostali jen tři závodníci. Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Owain Doull (EF Education - EasyPost) a Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM). Uprchlíci získal náskok přes 5 minut, přesto byli dostiženi docela daleko před cílem. Na čele pelotonu spolupracovaly sprinterské týmy, nejdříve Alpecin - Fenix, poté Trek - Segafredo a také Intermarché - Wanty Gobert. Náskok proto stabilně klesal a uprchlíci věděli, že tentokrát jim to nevyjde.

Jiné týmy ale nechtěly hromadný dojezd. Søren Kragh (DSM) zaútočil z hlavního pole ve stoupání 28 kilometrů před cílem, ale byl zanedlouho dostižen. De Gendt, Doull a Gougeard byli dojeti více než 20 kilometrů před cílem. Mezitím z pelotonu odpadali sprinteři. Souboj s gravitací a pelotonem brzo vzdali Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco) a Sam Bennett (BORA - hansgrohe).

V posledních 20 kilometrech převzal kontrolu tým Jumbo - Visma. 17 kilometrů před cílem vyhrál Pierre Latour (TotalEnergies) rychlostní prémii na vrcholu krátkého kopce, druhý byl Primož Roglič (Jumbo - Visma) a polepšil si v celkovém pořadí. Útoky jezdců Groupama - FDJ a DSM nebyly zrovna efektivní. Kragh nastoupil podruhé 8 kilometrů před cílem, ale opět neuspěl. Movistar se seřadil na čele, udržoval tempo a doufal v úspěch Ivana Garcii Cortiny. 

V dojezdu do mírného stoupání neměl žádný tým velkou převahu. Wout van Aert (Jumbo - Visma) měl k ruce Christopha Laporteho, ale solidní sprinterský vlak ne. Ten už neměl nikdo. Poslední stovky metrů nejlépe zvládl tým Trek - Segafredo. Jasper Stuyven zrychlil a vypustil Madse Pedersena do spurtu už 250 metrů před cílem. Za Dánem jel favorizovaný Van Aert, ale Pedersenovi nedokázal konkurovat a před cílovou páskou podlehl i Bryanovi Coquardovi (Cofidis).

Za Quick-Step Alpha Vinyl spurtoval Zdeněk Štybar a dokončil na 12. místě v čase vítěze. V celkovém pořadí je 7. se ztrátou 38 sekund. 

V dojezdu došlo k pádu a jednou z obětí byl lídr závodu. Christophe Laporte se nedokázal vyhnout padajícímu Kevinu Genietsovi (Groupama - FDJ). Přesto se rychle zvedl a etapu dokončil s bolestivou grimasou ve tváři a odřeným pravým bokem. Ale aspoň udržel žlutý dres s náskokem jediné vteřiny před Van Aertem. Třetí Roglič ztrácí 9 sekund.  

Pedersen získal druhé letošní vítězství a první vítězství na úrovni WorldTour od října roku 2020. Také celý tým Trek - Segafredo se na nové WorldTour vítězství dost načekal. Naposledy uspěl Bauke Mollema v etapě Tour de France, v červenci 2021. Před jarními klasikami je Trek - Segafredo v dobré formě: "Je příjemné začít sezónu takhle dobře. Před klasikami, které se pojedou za několik týdnů, to vypadá nadějně."

"Dnešní dojezd jsme si předem dobře nastudovali. Včera jsme měli smůlu. Alex Kirsch píchl a mně spadl řetěz. Proto jsme dnes chtěli vyhrát. Kluci odvedli skvělou práci a maximálně mi to usnadnili. Měl jsem perfektní pozici a pak jsem zvládl dobrý sprint. Byl to docela dobrý den," dodává Pedersen.


Časovka změní mnohé

4. etapa Paříž - Nice je individuální časovka na pouze 13,4 kilometru. Přesto bude mít docela velký vliv na celkové pořadí. Je v podstatě jisté, že o žlutý dres přijde Christophe Laporte a řeší se pouze to, který z jeho týmových kolegů si ho oblékne. Wout van Aert je samozřejmě favoritem, ale po pondělním pádu možná není v ideálním rozpoložení a Primož Roglič se zdá být velmi silný. Olympijský vítěz je největším favoritem celkového pořadí, takže mu samozřejmě nejde jen o etapu, ale také o náskok před ostatními lídry.

Jezdci Jumbo - Visma nejsou jedinými špičkovými časovkáři na startu. Zvědaví jsme na mistr Evropy Stefana Künga (Groupama - FDJ) a především na Stefana Bisseggera (EF Education - EasyPost), který podobně krátkou časovku vyhrál na Paříž - Nice už loni a krátké chronometry jsou jeho specializací.