„Cyklokrosová sezóna začíná pořádně, až když obujete holínky a vyrazíte na Koppenberg,“ říká Sven Nijs. A taky že jo. Tolik bláta ještě letos nebylo. Tak hluboké, husté, mokré… A ještě k tomu zablácená a uklouzaná dlažba na kopci, známém z Ronde-de-Vlaanderen, přezdívaném i Bult van Melden, 560 metrů dlouhém s 61 metry převýšení v každém okruhu. Ženy daly čtyři, chlapi jich zvládli šest.

Má tahle tortura význam čtyři (ženy), resp. pět (muži) dní před mistrovstvím Evropy? „Je to jako Evropa,“ neváhal Sven Nijs. Naopak mnozí další porci čtyř závodů v devíti dnech nepozřeli – dámy Alvarado, Van der Heijden, Van Anrooij nebo pánové Sweeck, Kuhn, Niewenhuis a další. I všichni Češi… Však se také odhodlalo jen 27 žen a stejný počet mužů.

Belgaimage-79029299-scaled_3767529-qeq7unhqtk416wtgz66uxea0maffd1ggoiago30m5k.jpg

Ženám vládla od startu šampionka Fem van Empel (Jumbo/Visma). Do cíle najela 1:58 minuty náskoku. Vyhrála šestý ze svých letošních šesti závodů, dvanáctý v řadě a osmnáctý celkem. Stačí? „Bylo to hodně těžké,“ řekla jen s úsměvem. Formu nachází, zdá se, opět Denise Betsema (Pauwels Sauzen). Třetím místem zajela nejlepší výsledek kariéry Anna Kay (777), Britka, která narušila dlouhou nizozemskou hegemonii na stupních vítězů. „Byl to možná nejnáročnější závod mého života, nečekala jsem to,“ vydechovala. A slova potvrdila činy, ani neměla boty na přezutí.

Muži předvedli napínavější bitvu. Nijs odjel ve druhém kole, řadu úseků běhal víc než jeho soupeři, kteří zůstávali v sedle. Jenže ve třetím se nevyvaroval obvyklého pádu, naštěstí pro něj bez následků. Za ním se honilo kvarteto spolufavoritů, z nichž nakonec odpadl Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen). Ale nahradil ho tam bojovně dotahující Cameron Mason (777). O druhé příčce se rozhodlo v závěrečném stoupání po kostkách. Lars van der Haar (Baloise/Trek) ujel Eli Iserbytovi (Pauwels Sauzen).

„Dopadlo to líp, než jsem čekal. Forma je dobrá, dopředu jsem nehnal, měli jsme tam zastoupení,“ usmíval se Van der Haar, který odjede všechny zmíněné čtyři velké závody v devíti dnech stejně jako jen Iserbyt. „Bylo to hodně blátivé, ale jsem taky spokojený, startu nelituju,“ dodal loňský vítěz série, dnes třetí muž, po svém nejhorším výsledku sezóny. „S tátou jsme o tomhle okamžiku hodněkrát mluvili, teď konečně máme deset kostek,“ přidal jen šťastný Thibau Nijs. „Pomalý závod, který tě úplně vysaje. Zvlášť když jedeš úplně sám, najít limit je obtížné. Hraješ si se svými schopnostmi, bojuješ sám se sebou. V neděli do toho zase půjdu a uvidím. Ta sezóna je neuvěřitelná.“ Táta Sven jen hrdě připomenul: „Vyhrát tady takhle ceněný závod v tomhle věku je úžasné. Měl náskok dvacet vteřin, ale to tady nic neznamená. Musel zvládnout velký tlak.“

X20 Badkamers Trofee má letos osm závodů, pokračuje 25. 11. v Kortrijku. Specifické hodnocení se nemění: Sčítají se časy, pokud nejedete, dostanete ten od posledního závodníka. Ale v banku se najde celkem 144 500 eur (v přepočtu víc než 3 miliony korun) za celkové pořadí. Velký cyklokros pokračuje o víkendu evropským šampionátem ve francouzském Pontchateau za účasti 22členné české výpravy. Přímo vysílá Eurosport.