33. ročník Deutschland Tour je prvním po převzetí závodu společností ASO. Tento největší pořadatel závodů si vyzkoušel zájem o cyklistiku v Německu loňským startem Tour de France a pro letošní rok připravil samostatný závod. Zatím ve skromném měřítku, závod má jen čtyři etapy a patří do 1. kategorie, tedy reálně do 3. nejvyšší úrovně. Dříve se zajíždělo i do velkých hor, těm se letos závod vyhne. Přesto se zde sejde spousta slavných cyklistů. 

1. etapa Koblenz - Bonn (157 km)

Závod se odehrává na západě Německa. Úvodní etapa startuje v Koblenzi a po 157 kilometrech končí v Bonnu. Očekává se hromadný dojezd, protože etapa je rovinatá a sprinterů tu bude hodně, zejména domácí mistr Pascal Ackermann a také Marcel Kittel. 

2. etapa Bonn - Trier (196 km)

Druhá etapa bude o něco náročnější. Startuje se v Bonnu a závěr etapy je vyloženě klasikářský. Na závodníky čeká pět stoupání ve stylu ardenských klasik. Bude to velmi těžká etapa a končí se po dlouhých 196 kilometrech v Trieru. Etapa bude velmi důležitá pro celkové pořadí. 

3. etapa Trier - Merzig (177 km)

Hodně podobná je i třetí etapa z Trieru do Merzigu. Měří 177 kilometrů a dojezd je zase v kopcích. Opět jich bude pět a opět se čeká souboj klasikářů. 

4. etapa Lorsch - Stuttgart (207,5 km)

O něco málo snazší je nedělní etapa z Lorsche do Stuttgartu. Těsně před cílem je trojice menších kopců, ale oproti předchozím dvěma etapám nebude tento dojezd příliš selektivní. Sprinteři přesto budou mít dost práce udržet se vepředu. 

Favorité 

Zatím není jasné, jaký opravdu bude charakter závodu. Zda profily a mapy vypadají hůře, nebo lépe, než tomu bude ve skutečnosti. Proto je také těžké odhadovat favority na celkové vítězství. Tak se aspoň podívejme na nejzajímavější jména na startu. Jasnou hvězdou je Geraint Thomas, vítěz Tour de France. Ten se vrací k závodění poprvé od Tour a moc toho během této přestávky nenajezdil. V Německu se chce rozjezdit před Kolem Británie. 

Podobně na tom nejspíš je i Tom Dumoulin, i on bude poprvé závodit od Tour de France, ale chce ještě uspět na Mistrovství světa, takže moc zahálet nesměl. Romain Bardet také směřuje svůj zájem na Mistrovství světa a Kolem Německa je prvním závodem jeho přípravy. Kromě něj přiveze AG2R La Mondiale také velmi motivovaného Němce Nica Denze. Domácí cyklista je v dobré formě a trať by mu mohla vyhovovat. 

Na úspěch z BinckBank Tour by mohl navázat Matej Mohorič, lídr Bahrain Merida. Quick-Step Floors povede do boje Němec Maximilian Schachmann, další závodník ve skvělé formě. Domácí BORA-hansgrohe má v týmu Petera Kennaugha a Patricka Konrada. Za Fortuneo - Samsic startuje Warren Barguil a za Wanty Groupe Gobert Guillame Martin. 

A jede početný výběr výborných spurterů. Pascal Ackermann, Marcel Kittel, André Greipel, Niccolo Bonifazio, Álvaro Hodeg a další. 

Deutschland Tour je možné sledovat na Eurosportu a živou fotoreportáž ze všech etap přinese také Cycling.Photography na Twitteru

Foto Sirotti