Dnes to bylo v Polsku hodně o kopcích. Na 199 km z Pszczny do Bielsko-Biale 3030 výškových metrů. Nejprve 50 km profilově pohoda. Pak 100 km přes pět kopců, na třech vypsány vrchařské prémie. V závěru na okruhu 4x přes kratší stoupání a při posledním přejezdu tady byl cíl.

Od startu proběhla spousta pokusů o únik. Teprve po 25 km to konečně vyšlo pěti závodníkům. Byli to De Gendt (Lotto Dstny), Van Dijk (Jumbo-Visma), Andresen (Team dsm - firmenich), Hoelgaard (Lidl - Trek) a Van Lerberghe (Soudal-Quick Step). Tentokrát tedy žádní outsideři.

Marcus Hoelgaard vyhrál všechny tři VP a uzmul vrchařský dres týmovému kolegovi Jacopu Moscovi. Společně s Thomasem De Gendtem byl také posledními z úniku, kdož byli 13 km před cílem dostiženi už dost očesanou hlavní skupinou.

300 metrů před cílem spadlo pět lidí, mj. Ilan Van Wilder (Quick Step). Ti tedy měli smůlu. Štěští naopak stálo při Marijnu Van den Bergovi (EF Education-EasyPost), který proťal cílovou čáru jako první a poměrně dost s přehledem. Matej Mohorič (Bahrain Victorious), jedoucí ve žlutém triku, bral bonifikace za 2. místo. Před Joao Almeidou (UAE Emirates). 

"Věděl jsem, že když přežiju kopce, moje šance bude velká. Skuteční sprinteři už tam s námi totiž nebyli. Šlo to opravdu dobře a je vždy příjemné vyhrát," řekl 24letý Nizozemec po svém premiérovém vítězství na úrovni WorldTour. Je to jeho letošní třetí výhra. V lednu vyhrál jeden ze závodů na Mallorce (1.1) a v červnu etapu na Occitanii (2.1).

Čas vítěze získalo 38 cyklistů. Z první desítky průběžného pořadí mezi nimi chyběl jen Rafal Majka (UAE), takže klesl z 3. na 11. místo.

Před zítřejší rovinatou 17km časovkou je mezi prvním a desátým v pořadí rozdíl 40 sekund. Almeida ztrácí na 2. místě 12 a Michal Kwiatkowski na 3. 18 sekund na Mohoriče. Z těch tří je Slovinec papírově nejslabší časovkář. Žlutý dres ale dává křídla. I tak vsadit na Almeidu se jeví jako sázka na jistotu.