Na cyklisty čeká 8 etap. Dvě z nich jsou vysloveně horské, poslední má podobu časovky na 10 km. Žádná z etap není vyloženě rovinatá s výjimkou právě závěrečné časovky. Tři z nich mají vysoký potenciál skončit hromadným dojezdem. Dvě klasikářské (3. a 6.) končí cílovým výjezdem o délce 2,3, resp. 1 km. O celkovém vítězi pravděpodobně rozhodnou dvě etapy situované do prostředka závodu a obsahující velmi náročná stoupání.

Čtvrtá etapa v podstatě celá má stoupavý charakter, ovšem to hlavní přijde na řadu v poslední čtvrtině. Nejprve 10 km o průměru 7,5%, po něm následují po krátkých sjezdech další dva kratší kopce a po dlouhém sjezdu ještě 5 km s 7,1%, odkud je to převážně ve sjezdu už jen 12 km do cíle. To je ovšem stále jen příprava na vyvrcholení, jímž je etapa pátá. Startuje se do kopce, po sjezdu následuje 3,5 km se 7,5%, po dalším ovšem dlouhém sjezdu následuje pasáž, kdy se jede stále nahoru dolů, aby vše zakončilo cílové stoupání dlouhé téměř 12 km o průměrném sklonu 7,1%.

Koho uvidíme na startu? Jelikož se jedná o závod nejvyšší kategorie UCI, bude zde všech 19 World Tour týmů. S nimi samozřejmě všechny ProTour italské, dále francouzský Total Direct, který si jako nejlepší ProTour tým loňského roku zajistil možnost účasti na všech WT závodech v letošním roce, také Gazprom, který se proměnil z čistě ruského na rusko-italský, a konečně Alpecin-Fenix s tahákem Mathieu Van der Poelem.

Podle průběhu dosavadní sezóny lze za hlavní favority považovat jezdce Astany Jakoba Fuglsanga a Alexandra Vlasova. Prvně jmenovaný letos vyhrál Andalúsii, byl 5. na Strade, 2. Kolem Polska, vyhrál Lombardii a 6. byl na Emilii. Vlasov dojel 2. v Provence, 3. byl na Occitanii, nejlepší byl na Mont Ventoux, 4. na Piemonte, 3. na Lombardii a vyhrál Emilii.

Jakob Fuglsang

Jim by měl v celkovém pořadí jednotlivců dělat konkurenta především Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), jehož forma by tady měla potvrdit stoupající tendenci směrem k Giru. Jeho letošním nejcennější výsledkem je ještě z března 3. místo z Paris-Nice, v posledních jednorázovkách dokončil 6. na Lombardii, resp. 7. na Emilii. A na italském šampionátu dojel v čelní 12 členné skupině, ale spurtu už se neúčastnil.

Vincenzo Nibali

Bora-hansgrohe sem posílá coby jedničku Rafala Majku, který dokončil na 5. místě UAE Tour, a po restartu sezóny byl 4. na domácím Okolo Polska. Je kandidátem na top ten, stupně vítězů by byly úspěchem. Obdobně lze mluvit o Simonu Yatesovi (Mitchelton-Scott), i když jeho bychom favorizovali víc než Majku. Koneckonců i v Polsku byl o jedno místo lepší než Polák. Kandidátem na první desítku je určitě i Wilco Kelderman (Sunweb), letos 5. v Provence, 6. na UAE a 7. v Polsku. EF napsalo s číslem „1“ Michaela Woodse, který je ovšem letos zatím jen stínem toho, kým byl zvláště v závěru loňského roku: 1. Milan-Turín, 2. Emilie a 5. Lombardie.

Deceuninck-Quick Step sází na Davide Balleriniho. Nikoli však na celkové pořadí, ale jeho šance na etapový úspěch přijde ve všech etapách vyjma horských, jelikož dokáže dobře zasprintovat z roviny, ale zvláště pak v těžších klasikářských etapách a dojezdech. Podobně je na tom Michael Matthews ze Sunwebu, jakož i Van der Poel.

Zajímavostí je sestava Ineos Grenadiers. Šanci přesvědčit o stoupající výkonnosti dostávají Thomas i Froome, s nimi dostává obdobnou šanci i Geoghegan Hart, který tři poslední podniky nedokončil. Ambiciózní a dobrý ve středně těžkých kopcích je Dunbar, kandidáty na vítězství v časovce jsou Dennis a Ganna.

Dojde-li na hromadný závěr, pak největšími favority jsou Ackermann (Bora), Gaviria (UAE) i Merlier (Alpecin). Jim by měli sekundovat kromě výše jmenovaných Balleriniho, Matthewse a Van der Poela mj. také Aranburu (Astana), Bauhaus (Bahrain), Sajnok (CCC), Cimolai (Israel), Torres (Movistar) či Eenkhoorn (Jumbo), který se před pár dny výborně předvedl v koncovkách Settimana Internazionale.

Vítěz loňského ročníku Primož Roglič

Loňský ročník ovládli ti, kteří s výjimkou Fuglsanga aktuálně brázdí silnice ve Francii při slavné Tour: 1. Roglič, 2. Adam Yates, 3. Fuglsang, 4. Dumoulin, 5. Pinot, 6. Alaphilippe.

Jede se bez české účasti.

Závod lze sledovat na Eurosportu.