Závod má dlouholetou tradici, pořadatelé uvádějí 67. ročník, ale poslední dva roky si dali pauzu.

Etapák se skládá ze čtyř etapa. Začíná se v Sofii a končí v Burgasu.

V první etapě budou muset cyklisté v prvních 70 km překonat výškový rozdíl zhruba 750 metrů, jenže z vrcholu ve výšce 1330 metrů nad mořem budou přibližně stejný počet kilometrů klesat až do 200 m.n.m.

Před druhou etapou se budou muset nejspíš rozjet na trenažerech, protože brzy po startu je čeká 18 km stoupání s průměrem 5,7% zase do výšky 1330 metrů. Odtud ovšem postupně klesnou zpátky do původní nadmořské výšky a druhá polovina etapy je rovina.

Třetí je jen mírně zvlněná, ovšem posledních několik kilometrů vede do mírného stoupání, které se v závěrečných metrech ještě zvedne.

Konečně poslední etapa by měla být pro čistokrevné sprintery, protože je jen malinko zvlněná, start je v 200 metrech a cíl u hladiny moře.

Podle startovní listiny, kterou se podařilo dohledat, bude na startu jeden prokontinentální celek, francouzský NIPPO DELKO s docela zajímavou sestavou, mj. zkušeným vrchařem El Faresem či velmi dobrým sprinterem Eduardem Grosu.

Dále čtyři kontinentální týmy: polské Mazowsze Serce  a Voster, kazažský Vino Astana Motors a Dukla Bánská Bystrica. Doplní je národní týmy Srbska a Ukrajiny a do počtu dvaceti amatérské sestavy. Ovšem vedle čtyř domácích to budou mančafty ze Španělska, Francie, Itálie, Británie a Švýcarska.