loading...

Očekává se souboj Remca Evenepoela se silnou sestavou Ineos Grenadiers a Brandonem McNultym, ale bylo by překvapivé, kdyby Belgičana někdo porazil. Rozhodující totiž bude 32 kilometry dlouhá časovka. Po ní už nejspíš nebude o co jet.

Závod začne rovinatou etapou na 200 kilometrů. Sprinterů je na startu hodně, v roce 2020 zde zvítězil Fabio Jakobsen a největším favoritem bude i letos. A to i když bude silně foukat a budou se tvořit terezíny. Což v Algarve hrozí. S Nizozemcem by se měli utkat Tim Merlier z Alpecin - Fenix, který zde letos debutuje, Alexander Kristoff, Juan Sebastian Molano a ve skvělé formě závodící Bryan Coquard.

Už druhá etapa zavede závodníky do kopců. Končí se na vrcholu stoupání Fóia. Výjezd dlouhý 7,6 kilometru má v průměru 6 %. To se nezdá moc, ale ještě před posledním kopcem číhá stoupání Picota dlouhý 10 kilometrů s průměrem 5,3 %. Mezi stoupáními je pouze krátký sjezd, takže v samotném závěru etapy se bude hodně stoupat.

Třetí etapa je opět rovinatá. Dojezd ve Faru je nový, posledních 400 metrů je do kopce s průměrem 4,4 %. To by mohlo vyhovovat Kristoffovi, snad i Coquardovi, ale ani Jakobsen s tím nebude mít problém. 

32,2 kilometru dlouhá individuální časovka do Taviry bude mít obrovský vliv na celkové pořadí. Tak dlouhé chronometry už nebývají ani na Grand Tours, natož na pětidenním závodě. Zde se vytvoří největší rozdíly. Evenepoel je velkým favoritem mezi lídry na celkové pořadí, ale nejspíš vyhraje i etapu. Záležet bude na tom, jak se bude dařit Stefanu Küngovi a Kasperu Asgreenovi. Ani jeden z nich letos ještě nezávodil, Evenepoel by na tom měl být lépe. 

Jihoportugalský závod uzavře královská etapa s dojezdem na Malhão. Tento populární strmý kopec se pojede dvakrát, první vrchol je 24 kilometry před cílem a na druhém se dojíždí. Malhão má jen 2,5 kilometru, ale průměrné stoupání je téměř 10 %. Evenepoel nemá prudké výjezdy rád, ale takto krátký kopec by zvládnout měl a nejspíš bude mít dostatečný náskok po časovce. 

Ineos zkusí na Evenepoel vyzrát 

Britská sestava bude největším soupeřem pro lídra Quick-Step Alpha Vinyl. Na celkové pořadí by mohli jet Geraint Thomas, Tom Pidcock, Ethan Hayter a Dani Martinez. Thomas a Hayter jsou dobří časovkáři, takže by měli mít největší šanci. Martinez před několika dny získal kolumbijský titul v časovce, nepochybně je také v dobré formě a je silný i v kopcích. Ale skvělý je v poslední době Tom Pidcock. Světový šampion v cyklokrosu vyladil svou kondici na konec ledna a nepochybně bude silný i v druhé půlce února. V časovce se mu v mládežnických kategoriích dařilo, je juniorským mistrem světa, ale mezi profesionály se ještě moc nepředvedl. Jel pouze dvě, obě na Vueltě, kde neměl skoro žádné ambice. Takže možná překvapí a zkomplikuje Evenepoelovi cestu za vítězstvím.

Pro Belgičana nebude snadné vzdorovat přesile Ineosu, protože Quick-Step chce opět vše a kromě celkového pořadí se zaměří na sprinterské dojezdy s Fabiem Jakobsenem. V kopcích mohou Remcovi pomoci jen Louis Vervaeke a Kasper Asgreen. Van Lerberghe, Lampaert a Declercq jsou v Portugalsku především kvůli Jakobsenovi.

Třetím vzadu, který by mohl využít soupeření Ineosu s Evenepoelem, je Američan Brandon McNulty. Lídr UAE Emirates už na konci ledna ukázal, že v zimě nezahálel, když vyhrál Trofeo Calvia na Mallorce a v dalších závodech skončil druhý a čtvrtý. McNulty je dobrý časovkář i vrchař, ale nebude mít skoro žádnou podporu týmu, rozhodně ne v kopcích. Na pódium nepochybně má. Bude patřit k nejlepším. 

A dost zvědaví jsme i na domácí cyklisty. Portugalští závodníci jsou vyhlášenými vrchaři, zejména na Okolo Portugalska dosahují až neuvěřitelných výkonů. Je veřejným tajemstvím, že k těmto výkonům si pomáhají všemi možnými prostředky. To si na Kolem Algarve dovolit nemohou, ale kdo ví, jak na tom opravdu budou? Loni zvítězil Joao Rodrigues z týmu W52, ale obhajovat nebude, portugalský celek vybral jiné cyklisty.   

První šanci na etapovém závodě v dresu Caja Rural dostává Michal Schlegel. Český cyklista má za sebou už šest jednorázovek a měl by být už poměrně kvalitně připravený. Trať a skladba etap vyhovují jeho naturelu. Čechům se na začátku sezóny daří, Jan Hirt vyhrál Kolem Ománu a Daniel Turek byl nejlepším vrchařem Kolem Antalye. Možná na ně naváže Michal Schlegel.   

Závod vysílá Eurosport. První etapu od 17. hodiny.