Úvodní etapa byla vyhrazena sprinterům. V dnešní etapě byly na řadě jiné specializace.

Na 203 km 2364 výškových metrů na první pohled hrůzu nenahánělo. Pointa však byla ukryta v rozložení trasy. První stovka kilometrů z Leszna směrem na jih k polským Krkonošům byla stejně jako celá včerejší etapa rovinatá. Poté se začala silnice zvedat směrem vzhůru. V posledních 60 km přišlo na řadu pět stoupání. První čtyři od 2 do 5 km s průměrným sklonem většinou mezi 5 a 6 %.

Rozuzlení obstaralo nejtěžší stoupání do cílové Karpacze. Na 11 km bylo nutno dostat se o 500 metrů výš, přičemž sklon se postupně utahoval. Nejprve 1,6 km s 9,5 % a pak do cíle 3,7 km se 6,9 %.

Brzo po startu odjela trojice Mosca (Lidl-Trek), Milesi (DSM) a Brand (Novo Nordisk). Jak moc se jimi cítily ohrožovány favorizované týmy, svědčí fakt, že dostali přes 10 minut. Na čele pelotonu pracovali jezdci Ineosu, UAE, ale i Q36.5. Uprchlíci byli dostiženi 24 km před cílem, tedy před závěrečnými dvěma nejtěžšími stoupáními.

Vrchařská prémie (5 km, 5,6 %) se jela tak, že se sprinteři rychle poroučeli směrem vzad, až nakonec vepředu zůstalo kolem 35 lidí. Pět na sobě mělo dres UAE Emirates. Aktivně si počínali cyklisté Jayco AlUla Hamilton a Dunbar, kteří projeli prémií na prvních dvou místech. Následováni Sivakovem a Thomasem z Ineosu.

Po sjezdu přišel na řadu cílový kopec. Tady už šlo do tuhého, aktivní začaly být i další týmy, speciálně Bora-hansgrohe. V posledních 4 km se začalo nastupovat. Postupně Wellens (UAE), Sivakov (Ineos) a Majka (UAE). 

Zkušeného polského borce si 2,5 km před cílem dojel Van Eetvelt (Lotto), ale odstupy pronásledovatelů nebyly velké. Do posledního kilometru najížděla vedoucí dvojice  s 10vteřinovým náskokem a pronásledovatelé se přibližovali. Sto metrů před cílem bylo vedoucí duo dostiženo!

První na pásce byl nakonec Matej Mohorič (Bahrain) před Joao Almeidou (UAE), s malou ztrátou přivedl osmičlennou skupinu Michal Kwiatkowski (Ineos).

Když jsem na začátku tohoto týdne trénoval poprvé od Tour, okamžitě jsem věděl, že mám dobré nohy. Od té chvíle jsem se na Tour of Poland těšil,“ řekl po etapě Mohorič. Tým dnes také odvedl perfektní práci. Perfektně mě drželi vepředu, což mi ušetřilo spoustu sil. Váhal jsem ve finále, jestli jet s Rafalem Majkou. Skoro jsem litoval, že jsem to neudělal.

Jenže Matej se dočkal podpory od svého týmového kolegy Damiana Carusa. Myslel jsem, že mě někdo předjede, protože to byl hodně dlouhý sprint, ale naštěstí se tak nestalo.

Před Polskem vyhrál slovinský jezdec etapu na Tour de France: V porovnání s Tour je velký rozdíl v úrovni. Dnes jsem byl celý den na kole docela v pohodě, při Tour jsem byl celý den na limitu. Tour je nejvyšší úroveň, která existuje."

Josef Černý, ale ani Jan Hirt se výsledkově neprosadili.

Zítřejší taktéž kopcovitá etapa končí také cílovým stoupáním, to je ale kratší, měří 2 km, ovšem poslední kilometr se blíží k 9 %.