Koen Bouwman a Tom Dumoulin se dostali do dlouhého úniku po velmi těžkém začátku páteční etapy. 70 kilometrů trvalo vytvořit stabilní únik, ale závodníkům Jumbo - Visma se trpělivost vyplatila. Jako jediní měli v sedmičlenné skupině početní převahu. A sehráli to dokonale. Přitom to vše byla spíše náhoda, Dumoulin o dlouhý únik ani nestál, na začátku závodu musel řešit defekt a nebyl ani v pelotonu. Když Bouwman odjel, snažil se ho chránit a krajan Bauke Mollema ho dopředu dovezl. 

"Vůbec jsem neměl v plánu jet v úniku. Chtěl jsem si dát pár dní volných, abych našel ty správné nohy. Náhodou jsem se ocitl v úniku, protože jsem chtěl chránit Koenův únik. Najednou jsme měli náskok a byl jsem v úniku. Bylo skvělé, že to takhle vyšlo," vysvětluje Dumoulin štastný vývoj 7. etapy. Bouwman v průběhu etapy sbíral body na vrchařských prémiích a ukázal, že je i výbušný. Pro soupeře byl nebezpečný a málem se jim podařilo se ho zbavit v posledním bodovaném stoupání La Sellata.

Dumoulin zaútočil a když následně nastoupil Mollema, na Bouwmana bylo tempo až příliš vysoké. Ale zkušenější týmový kolega se nenechal Mollemou a Formolem a utrhnout, čelní trojice zpomalila a Bouwman se vrátil dopředu. A v dojezdu si se soupeři poradil. "Neuvěřitelné," řekl vítěz etapy. "Byla to pro mě první opravdová šance poté, co naši jezdci na celkové pořadí zkolabovali na Etně. Měl jsem dnes perfektní nohy a pokaždé jsem byl schopen sprintovat o horské body. I když jsem měl ve stoupání jednu špatnou chvilku, dokázal jsem se vrátit do skupiny svým tempem. Po sjezdu jsem se opět cítil dobře."

Ocenil práci svého kolegy a lídra: "Tom odvedl skvělou práci. Věděl jsem, že patřím k nejvýbušnějším ve skupině, a proto jsem věřil v dobrý výsledek. Když jsem byl téměř v cíli, ohlédl jsem se a viděl, že mám dostatečný náskok. Nemám pro to slov."

"Nikdo v pelotonu si to vítězství nezaslouží víc než Koen," dodává Dumoulin. Tým Jumbo - Visma si rychle spravil reputaci by velmi zlém dojezdu na Etnu. Nizozemec zde ztratil šanci na vítězství v celkovém pořadí a nedařilo se ani Tobiasi Fossovi a Samu Oomenovi. Nakonec je hrdinou silného týmu Koen Bouwman, osmadvacetiletý domestik, který poprvé a naposledy vyhrál před pěti lety etapu Critérium du Dauphiné.