První ostrá zkouška čekala na účastníky letošního ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu pro závodníky do třiadvaceti let Tour de l’Avenir. Pořadatelé ze společnosti Alpes Vélo nachystali na největší mladé talenty sedm kilometrů a sto metrů dlouhou časovku okolo dvanáctitisícového městečka Sarrebourg v severovýchodním cípu Francie. S tou se nejlépe popasoval Michael Leonard z kanadského výběru, který tak zúročil zkušenosti z angažmá ve World Tour týmu Ineos Grenadiers.

Rodák z Oakville v provincii Ontario dokázal rovinatou trasou první etapy proletět v rychlosti 53,333 kilometrů za hodinu a do cíle dojel v čase sedm minut a padesát devět sekund. Leonard tak byl jediným závodníkem, který svůj čas stlačil pod hranici osmi minut. Na druhého Josepha Blackmora si navíc vybojoval náskok sedmi sekund. 

Z favoritů na vítězství v celkovém pořadí si nejlépe vedl Belgičan Jarno Widar. Vítěz červnového Gira d’Italia Next Gen skončil se ztrátou třinácti sekund na devátém místě a hýčká si tak výbornou výchozí pozici do horských bitev. 

Domácím favoritům Mathysi Rondelovi a Brieucu Rollandovi se zas tak moc nedařilo. Vítěz závodu Orlen Nations Grand Prix Rondel ztrácí po prvním dni na Widara osm sekund a vítěz Závodu míru do třiadvaceti let Rolland dokonce sekund osmnáct. Lépe než Brieuc Rolland na tom byl i jeden z dvojice českých lídrů Pavel Novák, který závod odstartoval čtyřiapadesátým místem a ztrátou třiceti vteřin na vedoucího Leonarda.

„Dnešní cíl byl co nejvíce limitovat ztrátu. Věděl jsem, že to nebude etapa pro mě,“ hodnotil své počínání v časovce druhý z českých nadějí do boje o celkové pořadí Tomáš Přidal. Svěřenec reprezentačního trenéra Petra Kaltofena zaznamenal v úvodní zkoušce manko třiačtyřiceti sekund a do klasických etap se vydá z osmdesátého druhého místa.

I druhá etapa závodu ze Sarrebourgu do Ronchamp-Champagney bude ale pro české lídry především o bezpečném dojezdu. „Hlavním cílem pro zítřek je dojet bez ztráty a v pořádku do cíle,“ jasně zdůraznil Přidal.

Na závodníky čeká sto osmdesát čtyři a půl kilometru dlouhá trasa, která v závěrečné třetině nabízí zajímavý klasikářský profil. Diváci podél trati i u televizních obrazovek se tak mohou znovu těšit na skvělou dávku cyklistiky. Třeba se štěstí usměje také na některého z českých cyklistů.