Před čtyřmi lety vše změnila horská etapa s přejezdem Colle delle Finestre. V tomto částečně prašném stoupání zaútočil Chris Froome a Simon Yates pouze sledoval, jak ho jeho tělo neposlouchá a nedokáže reagovat na útoky soupeřů. Na Frooma během jediné etapy ztratil téměř 39 minut a propadl se na konec druhé desítky. Reputaci si spravil téhož roku, když na podzim vyhrál španělskou Vueltu. Přesto v něm stále žije touha po vítězství na Giro d'Italia. 

Loni se dostal až na finálové pódium, obsadil třetí místo za Eganem Bernalem a Damianem Carusem a vyhrál 19. etapu. Yates byl s výsledkem spokojený, ale Bernala vážně neohrozil a k vítězství měl hodně daleko. Letos má větší ambice. "Odjíždím do Budapešti připraven na své páté Giro d'Italia. Stále mám v paměti skvělé oslavy na stupních vítězů v Miláně v loňském roce a nebylo by špatné prožít stejné emoce znovu," říká Yates.

"Právě jsem dokončil Kolem Asturie a dvě etapová vítězství mi potvrdila, že jsem na nedávném vysokohorském soustředění odvedl dobrou práci," zmiňuje španělský závod, kde dolaďoval formu před startem Gira. Vyhrál dvě etapy ze třech, první a poslední, ale v celkovém pořadí byl až osmnáctý, protože ve 2. etapě ztratil přes 11 minut na Ivana Sosu, pozdějšího vítěze. Yates prožil další ze svých velmi špatných dní, tentokrát bylo na vině vedro, které v Asturii panovalo a Yatesovi po soustředění neudělalo dobře.

V minulosti míval potíže s velmi chladnými závody, což se na Giru nevyplácí. Už se však naučil vrstvit oblečení tak, aby ani v dlouhých sjezdech neprochladl. Že mu zima a déšť už nedělají problémy, dokázal v poslední etapě Paříž - Nice. V chladném a vlhkém počasí zvítězil a dokázal porazit i Primože Rogliče. Nyní možná budou problematičtější horké etapy a závody. Ale Giro je ze všech Grand Tours nejchladnější.

"Giro je tradičně nejtěžší v posledním týdnu a letos tomu není jinak, protože v Alpách bude spousta stoupání. Velmi důležitou roli samozřejmě mohou hrát povětrnostní podmínky, které se pohybují od sněhu až po velmi vysoké teploty. Jedno je jisté, na Giru je za každým rohem nějaké překvapení, a to je podle mě jedno z lákadel závodu a důvod, proč ho máme tak rádi," vysvětluje Matthew White, hlavní sportovní ředitel týmu BikeExchange - Jayco. 

Yates se na Giru bude opírat o sedm týmových kolegů, kterými budou vrchaři Lucas Hamilton a Damien Howson, všestranní domestici Lawson Craddock, Chris Juul-Jensen a Matteo Sobrero a tempaři Michael Hepburn a Callum Scotson.

"Od startu až po poslední etapu to bude dlouhá a náročná cesta, ale jsem připraven a budu mít s sebou skvělé týmové kolegy. Chci přijet v co nejlepší kondici a udělat co nejlepší výsledek. Když nevyhraju, tak to nevadí, protože někdo je prostě lepší než já. Pokud nebudu na požadované úrovni, pak je to pro mě neúspěch. Vždy se snažím o umístění na stupních vítězů. Usilujeme o stupně vítězů, a jakmile se přiblížíme k poslednímu týdnu, vyhodnotíme, jestli máme na to, abychom vyhráli, nebo ne," dodává Yates.

White svému týmu věří, Giro je pro BikeExchange asi nejdůležitější Grand Tour roku. Jde o dobrý výsledek a publicitu, ale také body do světového žebříčku a licenci WorldTour: "Giro bylo pro nás v posledních letech velkým cílem a letos tomu není jinak. Máme opravdu dobrý tým se spoustou zkušeností z Grand Tours a půjdeme do závodu jako jeden z favoritů. Těšíme se na to."