Obrovská radost mohla naplno propuknout ve městečku Condove na severu Itálie. Z vítězství se tu totiž radoval lídr italského výběru na Tour de l’Avenir Florian Samuel Kajamini. Jednadvacetiletý debutant na francouzském závodě si vyjel etapový triumf v osmdesát čtyři kilometrů dlouhém úniku, na jehož konci ve spurtu porazil hned sedmičku soupeřů. 

Kajaminiho vítězství na l’Aveniru je pro italskou cyklistiku jubilejním pětatřicátým. Dále se pak jedná o kulaté třísté desáté vítězství italského závodníka na jakémkoliv závodě v historii. Sám talentovaný kolega Pavla Nováka z týmu MBH Bank Colpack Ballan se z etapového prvenství radoval po sto dvaceti čtyřech dnech.

ETP_5-29-1200x800.jpg

Druhý v dnešní páté etapě skončil Belgičan Emiel Verstrynge. Pro dvaadvacetiletého reprezentanta ze země pralinek a hranolek se jedná o nejlepší výsledek v dosavadním průběhu sezóny. Třetí pak skončil Brit Louis Sutton, který v úniku pracoval pro svého reprezentačního kolegu Josepha Blackmora. Ten se totiž díky téměř pětiminutovému náskoku úspěšné skupiny na žlutého muže Španěla Torrese dostal do průběžného vedení závodu před závěrečnou šestou etapou.

Úspěšného úniku dne využili také Nizozemec Tijmen Graat, který se posunul na druhé místo v celkové klasifikaci, a francouzská naděje Léo Bisiaux, který si nyní hýčká průběžné třetí místo. Naopak velké ztráty zaznamenala dvojice Jarno Widar a Michael Leonard. První jmenovaný Belgičan Widar se propadl ze druhé na průběžné sedmé místo a Kanaďan Leonard spadl z páté až na jednadvacátou příčku.

E7-99-1200x800.jpg

O další místo do dopředu se posunul v celkovém pořadí Čech Daniel Vysočan. Pátá etapa byla tou zatím nejlepší pro české barvy, když Tomáš Přidal finišoval na devatenáctém místě se ztrátou pěti minut a devíti sekund a novopečený lídr Vysočan dojel sedmadvacátý s odstupem sedmi minut a jednadvaceti vteřin.

„Dnes se mi jelo líp a dokázal jsem bodovat na prémiích, takže jsem spokojený. Znovu to bylo ale hodně nepřehledné a zmatené,“ rekapituloval pátou etapu ze svého pohledu Tomáš Přidal, který bude v poslední zkoušce ročníku klíčovou postavou v boji o celkové pořadí Daniela Vysočana. „Zítra očekáváme zase hodně rychlý den a doufáme, že Dan zvládne dobře poslední výjezd na extrémně náročné stoupání. To bude priorita na zítra,“ odhalil plány Přidal.

E7-150-1200x800.jpg

Celý poslední den Tour de l’Avenir se bude odehrávat v Itálii. Závodníci budou startovat ve vesničce Bobbio Pellice a přes stoupání druhé kategorie na Colleta di Cumiana se peloton dostane až k výjezdu na mimořádně těžký vrchol Colle delle Finestre. Toto stoupání má délku osmnácti kilometrů a v průměru má sklon více než devět procent.

Zítra čeká poslední třetí etapa také ženskou verzi Tour de l’Avenir. V té druhé z Villargrondan do Condove propukla francouzská radost na italském území. Z vítězství se s náskokem minuty a pětatřiceti sekund radovala Francouzka Eglantine Rayer. Nejlepší z pronásledovatelek byla Lucemburčanka Marie Schreiber a třetí skončila britská závodnice Josie Nelson. Z Češek dojela do cíle jako první Nela Slaníková se ztrátou sedmi minut a třiceti pěti sekund.