Závody byly vypsány pro elitní a juniorské kategorie. Právě junioři přitom měli na startu největší početní zastoupení.

Velmi nás potěšilo, že se v juniorské kategorii utkali závodníci z celkem devíti zemí, což je v rámci závodů na našem území rekordní účast. Větší konkurence už se schází jen v rámci ME a MS,“ s radostí sdělil ředitel závodu Michal Mráček a dodává: „Samozřejmě nás také těší, že se v takovém obsazení dokázali prosadit české naděje. Davit Vitner z Roman Kreuziger Cycling Academy byl pátý v omniu a náš domácí závodník René Smékal byl dokonce druhý v bodovačce.“

Velmi dobře se prezentovaly také české ženy. Sprinterka Dukly Brno Sára Kaňkovská skončila v konečném hodnocení pátá, avšak nejlepší mezi závodnicemi do 23 let. Ve vynikající formě se předvedli také její týmoví kolegové. Tomáš Bábek se v keirinu probojoval dokonce na stupně vítězů, když skončil druhý za polským reprezentantem Mateuszem Rudykem.

Zlatým hřebem byly vytrvalecké disciplíny elitní kategorie mužů. K radosti přítomných fanoušků v nich byly české barvy, zejména dresy domácího TUFO-PARDUS Prostějova hodně vidět. První závodní den totiž skončil Daniel Babor druhý v omniu, když v konečném součtu bodů mu chyběly pouze tři na Němce Maxe Beyera. Třetí místo pak obsadil s dvacetibodovou ztrátou Raman Ramanau z Běloruska. V sobotu svůj výsledek ale ještě vylepšil a dojel si pro vítězství ve scratchi před Ramanem Tsishkou (Bělorusko) a Filipem Prokopyszynem (KK Tarnovia Tarnowo Podgorne).

Musím podtrhnout nejen výkon Dana, ale práci celého týmu, která za jeho výsledkem stojí. Je ale fakt, že se tu potkal se skvělou formou a úspěch v takové konkurenci mu dává možnost pomýšlet na účast na vrcholných akcích,“ říká k výkonu českých závodníků Mráček.

Program závodů bohužel zasáhla nepřízeň počasí. Některé disciplíny tak musely být zrušeny, na celkové atmosféře to však neubralo.

Po pořadatelské stránce proběhlo vše bez problémů. Děkujeme všem, kteří se do organizace zapojili a samozřejmě také statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji. I díky jejich podpoře se sem každý rok vrací zkušení profesionálové a jak vidíme, tak už i mládež z celého světa. Jsme rádi, že se v Prostějově dvakrát do roka sejde světová dráhová špička, město už je i díky těmto akcím ve světě cyklistiky známé. Letos navíc stoupla úroveň i díky zrekonstruovanému zázemí velodromu. Pevně věřím, že i příští rok bude účast obdobná, ohlasy od závodníků jsou pozitivní,“ sdělil předseda prostějovského klubu Petr Šrámek.

Foto Jan Brychta/světcyklistiky.cz