Mimořádně napínavá byla 10. etapa Vuelty s cílem v Rincón de la Victoria. Jediné dlouhé stoupání Puerto de Almachár bylo místem rozhodujícího útoku o etapové vítězství i místem útoku Primože Rogliče (Jumbo - Visma).

189 kilometrů dlouhá etapa byla převážně rovinatá, ale náročný výjezd v závěru závodu favorizoval uprchlíky. Do velkého úniku se snažila dostat většina jezdců, neustále se nastupovalo a první hodina závodu se jela průměrnou rychlostí nad 50 kilometrů za hodinu.

Nakonec se vytvořil únik s 31 závodníky: Geoffrey Bouchard, Lilian Calmejane, Clément Champoussin (všichni AG2R Citroën), Luis Léon Sánchez, Alex Aranburu (Astana - Premier Tech), Cesare Benedetti, Max Schachmann (BORA - hansgrohe), Jonathan Lastra, Julen Amezqueta (Caja Rural - Seguros RGA), Guillaume Martin, Jesus Herrada (Cofidis), Andrea Bagioli, Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick-Step), Lawson Craddock, Jens Keukeleire, Magnus Cort (EF Nippo),  Xabier Mikel Azparren (Euskaltel Euskadi), Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), Jhonatan Narváez, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Odd Christian Eiking (Intermarché - Wanty - Gobert), Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Damien Howson, Nick Schultz (BikeExchange), Thymen Arensman, Michael Storer, Martijn Tusveld (DSM), Kenny Elissonde (Trek - Segafredo), Rui Oliveira, Matteo Trentin (UAE Emirates) a Floris De Tier (Alpecin - Fenix).

Skupina dostala od týmu Jumbo - Visma spoustu času a Nor Eiking se v průběhu etapy stal virtuálním lídrem závodu. Eiking před etapou ztrácel 9:10, Guillaume Martin byl 29 sekund za ním. Oba se tak mohli obléknout do červeného dresu, protože Rogličův tým neměl žádný zájem pracovat a hájit vedení. Náskok se díky tomu dostal nad 13 minut.

Za rychlostní prémií 40 kilometrů před cílem zaútočil Matteo Trentin a ujel společně s Herradou, Aranburuem a De Tierem. Čtveřice s malým náskokem dorazila do dlouhého výjezdu Puerto de Almachár, ale byli brzo dostiženi a útočili další jezdci. 19 kilometrů před cílem to zkusil Storer a byl jednoznačně silnější než soupeři.

Australan vyjel na vrchol kopce s náskokem 40 sekund před skupinou 8 cyklistů, kde nechyběli Eiking a Martin. Francouz se ve výjezdu snažil Eikinga utrhnout, ale to se mu nepodařilo. Naopak Eiking, Champoussin a Vansevenant ve sjezdu ujeli Martinovi a bylo jasné, že do celkového vedení se posune závodník Intermarché - Wanty - Gobert.

Michael Storer si dojel pro druhé etapové vítězství, se ztrátou 22 sekund dojela druhá skupina s Eikingem a Martinova skupina zaostala o 51 sekund.

Roglič překvapivě útočil, ale nic nezískal 

Tým Jumbo - Visma se sice moc nestaral o to, kolik uprchlíci dnes získají času, ale Primož Roglič chtěl navýšit svůj náskok před největšími soupeři. V začátku stoupání pracoval tým Ineos Grenadiers a utrhl Mikela Landu (Bahrain Victorious). Zareagovat na úrok Rogliče ale jezdci britského týmu nedokázali.

Slovinec stoupal sám, za ním se vytvořila skupina, kterou táhli jezdci Movistaru Enric Mas a Miguel Ángel López. Jejich tempo nevydrželi Egan Bernal a Adam Yates a propadli se. Jack Haig (Bahrain Victorious) a Sepp Kuss (Jumbo - Visma) viseli. Američan to až na vrchol nezvládl a odpadl. Haig s jezdci Movistaru zůstal.

Roglič začal klesat s náskokem 19 sekund, ale v zaprášeném sjezdu uklouzl a svůj náskok ztratil. Naštěstí se mu nic vážného nestalo a dojel společně s Masem, Lópezem a Haigem. Do skupiny se ve sjezdu vrátili také Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), Sepp Kuss a Felix Großschartner (BORA - hansgrohe). 37 sekund na ně ztratili Egan Bernal a Adam Yates. 

Eiking v červeném dresu 

Odd Christian Eiking poprvé v kariéře oblékl dres lídra Vuelty. Před Martinem vede o 58 sekund. Roglič ztrácí 2:17. Mas je 28 sekund za ním.