Druhá etapa, dlouhá 185 s převýšením 2400 metrů s nejprve třemi rychlostními a ve své druhé polovině třemi vrchařskými prémiemi, začala dost nešťastně. Brzo po startu došlo k masivnímu pádu, kvůli jehož důsledkům byl závod na čas přerušen. Několik lidí na pád doplatilo odstoupením ze závodu a mezi nimi nositel dresu lídra závodu Max Walscheid!

Pak se situace normalizovala, utvořil se denní únik, do nějž si naskočilo původně sedm lidí, s výjimkou zástupce TDT-Unibet všechno z Conti týmů, tentokrát však bez české účasti. Tempa pelotonu se ujal především nejambicióznější tým UAE Emirates a stejně jako včera povolili uprchlíkům maximálně dvě minuty. Nejlépe v průběžné klasifikaci byl z lidí v úniku postavený Jarno Grixa z německého P&S Metalltechnik Benotti, který ztrácel pouhých 20 vteřin na vedoucího muže závodu, takže si v průběhu etapy užil pozici virtuálního lídra.

Na vrchařských prémiích 3. kategorie se bylo možno dostat až k 15 bodům, a jelikož aktuální držitel dresu nejlepšího vrchaře měl po včerejšku bodů 6, byla tu velká šance dres získat. Záleželo na tom, kolik prémií únik stihne. Pokud by jim štěstí přálo, dvě by stačily. Třetí (1,2 km, 12%) byla navíc jen málo pravděpodobná, jelikož se její vrchol nacházel 6 km před cílem, kam vedla cesta téměř výlučně z kopce dolů.

Dva bodíky ze včerejška měl na kontě Luca Dreßler z dalšího německého Lotto Kern-Haus PSD Bank, takže když vyhrál první z dnešních vrchařských prémií, dostal se do virtuálního vedení v této soutěži. A když mu zbyvší tři kumpáni v úniku nedělali potíže ani na té druhé, mohl se s předstihem radovat, že se zítra bude vrchařským bílým dresem s červenými reklamními potisky pyšnit.

28 km před cílem si závodníci mohli v praxi vyzkoušet, jak to bude vypadat při dojezdu do cíle. A jelikož po sjezdu následovala prudká levá, průjezd městskou bránou širokou sotva na jedno auto a pak ani ne dvě stě metrů pro městské dlažbě na pásku, mimoděk se vynořila otázka, zda tohle je pro závodníky to pravé ořechové.

V předposledním nekategorizovaném stoupání 20 km před cílem se únik definitivně rozpadl a nedlouho poté byl i stále hodně početnou hlavní skupinou zlikvidován, když na čele nejdéle - do 13 km před cílem - vydržel Belgičan Abram Stockman z TDT-Unibet. 

Nyní tedy šlo o to, vytvořit co nejlepší pozici do závěrečného stoupání. Najednou bylo zapomenuto, co odpracovali jezdci UAE Emirates a na čele se to začalo hemžit jinými týmy. A nejen těmi z nejvyšší divize, aktivně si počínali i jezdci TDT-Unibet a Coop-Repsol.

Drtivý atak předvedl na úvod mimořádně prudké stojky jezdec VF Group - Bardiani CSF - Faizanè Giulio Pellizzari, jenže v těchto okamžicích je to i o rozložení sil. Ještě pod vrcholem byl dostižen zhruba patnáctkou závodníků vedených Felixem Großschartnerem a přitom bylo mimořádně příjemné sledovat, že kolem páté pozice lze rozeznat dres ATT Investments, který na sobě veze Márton Dina.

Ve sjezdu se do této skupiny dokázali zezadu docvaknout další cyklisté, takže ani ne pětadvacítka dnes nejlepších se řítila k cíli. Branou projel jako první Martin Marcellusi z VF Group - Bardiani CSF - Faizanè, jenže o místo na slunci i podél Itala srdnatě bojoval Brandon Rivera v dresu INEOS Grenadiers a nakonec se mu to možná ani ne o centimetry na pásce podařilo.

​​„Byl jsem tu už loni, atmosféra závodu je jedinečná. Je to skvělé vítězství a můj první dres lídra vůbec!" radoval se Rivera.

Dnes tedy došlo poprvé k významné selekci, co se týče celkového pořadí. A českého - ale i maďarského fanouška muselo mimořádně potěšit, že mezi třiadvacítkou, která si připsala čas vítěze, byl nejen z ATT Investments Márton Dina (12.), ale i Jakub Otruba (18.) coby jediný český závodník v této skupině.

Z kontinentální úrovně se v první skupině nacházelo vedle dvou našich jen pět dalších jezdců, z toho tři - Ricardo Zoidl, Herman Pernsteiner a Sebastian Schönberger - z Felt-Felbermayr.

V druhé větší skupině, která dorazila o 34 sekund později, byli z Čechů Filip Řeha a Michal Schuran (ATT Investments), Adam Ťoupalík (TDT-Unibet) a Michael Boroš (Elkov-Kasper).

Do čela průběžné klasifikace se dostal vítěz dnešní etapy, Jakub Otruba je 10. (+0:15) a Márton Dina 17. (+0:21).

"Po úvodním hromadném pádu, který postihl i Karla Camrdu a z něhož vyvázl s ne příliš vážným zraněním ruky, následovaly poměrně klidné kilometry, kdy velké týmy zvyšovaly tempo pouze ve stoupáních. Posledních 40 km bylo docela záludných, kluci tady odváděli velmi dobrou práci a drželi mě v popředí. V závěrečném stoupání jsem se cítil opravdu dobře, ale trochu jsem se propadl v posledních dvou kilometrech. Doufám, že budu mít dobré nohy i v zítřejší etapě," uvedl pro Roadcycling.CZ Márton Dina.

"Etapa měla standardní průběh. Odjel početnější únik slabších týmů. Rozhodovalo se na cílových okruzích, kde byly dva velmi těžké kopce. Tím, že jsme s Mártonem dojeli v první skupině, jsme splnili dnešní cíl šetřit síly, udržet se s nejlepšími a nic neztratit," doplnil Jakub Otruba.

Dosud nejlépe postavený v průběžné klasifikaci z Elkov-Kasper Lukáš Kubiš etapu nedokončil: "Zamotal jsem se do pádu. Naštěstí vše OK."