Start druhé etapy je situován k rakouským hranicím na sever od Novohradských hor do Českých Velenic. Závodníkům odmávne jejich šichtu hlavní rozhodčí ve 14 hodin na síldišti Na Sadech. Následně projedou mj. přes Hranice, Františkov, Chlum u Třeboně, Staňkov a Vojířov do Nové Bystřice, odtud přes Staré Město pod Landštejnem, Stálkov a Český Rudolec do Studené, kde by se měli objevit kolem 16:45 hod. To ale ještě nebude všechno. Odtud si dají dvakrát 15km okruh přes Panské Dubénky a Klatovec, než s konečnou platností protnou mezi 17:30 až 17:45 cílovou pásku na ulici 1. Máje.

Zrádnost etapy spočívá v tom, že úvodních 40 km je profilově jednoduhých, pak se za Staňkovem, kde je umístěna první rychlostní prémie, najede nejprve do zvlněného terénu na úzké příhraniční cesty a za Vojířovem do kopců České Kanady. Cílový okruh obsahuje 1,5 km dlouhé stoupání o 4 % průměrném sklonu a odtud se už převážně jen padá do cíle. 200 metrová cílová rovinka následuje po pravoúhlé zatáčce a má stoupavý charakter.

Naposledy se tu dojíždělo před dvěma lety a etapa končila spurtem početného pelotonu, který nejlépe zvládl Nick van der Meer z VolkerWessels, před Arnaudem De Liem z Lotto a Tomášem Bártou z ATT Investments.

V průběhu dnešní bude možno rozeznávat dresy 23 týmů, které poveze 120 jezdců, kteří dokončili včerejší etapu. Žlutý Sakarias Loland, bílý s červenými puntíky Martin Solhaug Hansen, oba z Uno-X Dare DT, zelený Adam Ťoupalík z Elkov Kasper a bílý Lewis Bower z Equipe continentale Groupama-FDJ.

K úvodní etapě se vracíme fotoreportáží Pavla Kopeckého.

loading...