Mas se na pódium podíval už potřetí, vždy to bylo na druhém nejvyšším stupni. Poprvé ho v roce 2018 porazil Simon Yates, loni Primož Roglič a letos Remco Evenepoel. Nejblíž vítězství byl v roce 2018, aspoň co se časové ztráty týče, ale ve skutečnosti o celkové vítězství poprvé bojoval až letos. Dokázal v několika případech Evenepoelovi ujet a snažil se útočit při všech příležitostech. Jenže v cestě mu stál odhodlaný soupeř, jemuž vyhovovala nestandardně snadná trať Vuelty. 

"Především bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří mi stáli po boku v tak náročných chvílích, jakými jsem si prošel v posledních měsících. Lidem, kteří se mnou pracovali na jejich nápravě, mé ženě, mé rodině, celému týmu a všem fanouškům, kteří byli po celou dobu se mnou," řekl Mas po dokončení Vuelty. Rodák z Mallorky má za sebou těžkou sezónu, kdy neuspěl na Tour de France a kvůli pozitivní testu na covid-19 musel odstoupit. Také se trápil ve sjezdech a zcela mu chybělo sebevědomí. Schytal kritiku dokonce i od svého šéfa Eusebia Unzueho, který veřejně zapochyboval o Masových schopnostech.

"Jak jsem řekl už v sobotu, dostat se ze situace, ve které jsem před 45 dny byl, na stupně vítězů na Vueltě je pro mě a celý tým Movistar něco krásného. Brali jsme to den po dni, s klidem, řešili jsme jednu etapu za druhou. Vlastně jediný den, na který jsem se soustředil, byla závěrečná horská etapa v Sierra de Guadarrama, kde jsem bohužel neměl nohy na to, abychom něco zkusili. Ale taková je cyklistika - někdy se vám daří, někdy ne."

Mas si nic nevyčítá, druhé místo v konečném pořadí je mnohem víc, než v co kdokoliv doufal: "Naštěstí to dopadlo docela dobře a jsem za to vděčný. Tirreno, Baskicko, Dauphiné, Tour - každý z těch závodů přinesl pády nebo neúspěchy, takže zakončit etapovou sezónu takto je skvělé a dává mi to naději do budoucna."

Movistar získal už patnácté pódiové umístění na Vueltě ve čtyřiačtyřicetileté historii. Velkou zásluhu na tom má Alejandro Valverde, který sám zařídil sedm umístění v top 3, z toho jedno vítězství. Po šestnácti účastech na domácí Grand Tour a dvanácti etapových triumfech se včera v Madridu rozloučil s fanoušky a svým oblíbeným závodem. Ve dvaačtyřiceti se rozhodl ukončit bohatou kariéru a žádný další třítýdenní závod už nepojede.  

Na své poslední Vueltě byl téměř neviditelný, pomáhal týmu a Masovi a pouze jednou se pokusil o únik a etapu. Po vjezdu do Madridu mu peloton dal příležitost objet si čestný okruh a zamávat fanouškům. "Byla to pro mě Vuelta plná emocí. Nejsou to emoce jako při vítězství, což je spíš okamžitá záležitost, výbuch, ale dlouhodobé pocity, které si užívám každý den. Chci všem poděkovat za podporu v posledních třech týdnech a Vueltě za všechno, co mi dala. Určitě se na Vueltu vrátím, i když ne jako závodník."

Valverde ještě neskončil se závoděním, protože Movistar ho potřebuje, aby posbíral před koncem sezóny nějaké body na jednorázových závodech. Dokonce kvůli tomu nemůže odletět na světový šampionát do Austrálie: "V budoucnu budu maximálně podporovat tým, ale do konce sezóny a mé kariéry ještě zbývá několik závodů. V průběhu října budu závodit v Itálii a plánuji, že skončím na Okolo Lombardie."

Movistar získal 680 bodů UCI za druhé místo Mase a dalších 40 bodů za třetí místa ve vrchařské a bodovací soutěži. Bodoval také třináctý Valverde, připsal si 84 body. Především díky tomu se Movistar možná zachrání ve WorldTour. Je čtrnáctý a má 15 392 body. Osmnáctý Cofidis má 14 812 bodů a prozatím sestupující Lotto Soudal 14 135. Až na dvacáté příčce je tým Israel - Premier Tech s 13 436,66 bodů a čeká ho sestup.