Před etapou se na podiu představili v dresu Gazpromu oba naši zástupci v tomto závodě: včera Roman Kreuziger (na snímku uprostřed) ztratil na vítěze 3:35, Mathias Vacek (třetí zprava) dopadl lépe: +0:59 min. Nejlépe z týmu dokončil Marco Canola, který na 6. místě zaostal pouze o 3 sekundy za vítězným Serranem.

Dnešní druhá 185 km dlouhá etapa Vuelta a Andalucia byla hodně náročná z pohledu převýšení. Jelo se v podstatě do kopce z kopce a to doslova od startu do cíle.

Startovalo se totiž do 10 km kopce a cíl byl na vrcholu kilometrové stojky přesahující 11 % sklon.

V první polovině etapy čekaly ještě další dvě vrchařské trojky a jediná sprinterská prémie, v druhé části pak dvakrát stejný kopec o délce 8,2 km o průměru 5,6 %, který dostal statut vrchařské dvojky, přičemž po druhém průjezdu už čekal jen sjezd a závěrečný výstup do cíle.

Favority etapy bylo pravděpodobné hledat mezi trojicí Movistaru: Kolumbijec López a Španělé Carretero a Serrano, mezi dalšími borci domácích týmů: Španěl Lastra, Ekvádorec Cepeda a Venezuelan Aular (všichni Caja Rural), Španělé Parra, Adriá (oba Kern Pharma) či Maté (Euskaltel), dobré předpoklady jevil i další Španěl Rodriguez společně s Britem Hayterem z Ineosu a uspět mohl i Nizozemec Tolhoek z Jumba.

Brzo po startu odjela šestice, v níž byli i dva, kteří už včera získali body do vrchařské soutěže: Oliveira (UAE), který únik vyprovokoval, a Španěl Soto (Euskaltel). Portugalec v dresu nejlepšího vrchaře šel cíleně po bodech a dařilo se mu to. I když mu život zpočátku komplikoval hlavně Španěl Cuadros (Caja Rural), ovšem s výjimkou první si další tři VP Oliveira už pohlídal.

Největší nebezpečí pro lídra představoval Nizozemec Timo Roosen (Jumbo), který včera tratil pouhých 14 sekund. Součástí úniku byli ještě Rakušan Tobias Bayer (Alpecin) a Belgičan Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen).

Cyklisté v úniku nedostali od pelotonu pilotovaného převážně Movistarem, kterému sekundovali jednotlivci z Trek-Segafredo, víc než 3 minuty.

Ve sjezdu z předposlední VP 64 km před cílem spadl v pravotočivé zatáčce z druhé pozice Bayer, za ním sáhli na brzdy Van Poucke a Soto a šli k zemi také. Oliveira kličkoval mezi těly, ale při pokusu přeskočit drenážní rigol šel na hlavu mezi olivovníky. Takže na čele osiřeli Roosen a Cuadros s náskokem něco přes 1,5 minuty a náskok začali hlavně díky Roosenovi navyšovat!

45 km před cílem řešil problémy žluťák. Stáhli se k němu López a Carretero! S nimi mezi auty dojížděl do balíku nacpaný lahvemi v rozdrbaném dresu a kraťasech Tobias Bayer! Tady se nejde válet dlouhé minuty na trávníku jen tak bez užitku. Cyklistika je tvrdé řemeslo! Náskok čelní dvojice 2:50 min.

Brzo po začátku stoupání na poslední VP 17 km před cílem byl únik především díky aktivitě cyklistů Kern Pharma ukončen. Kvůli jejich neutuchajícímu tempu začala v kopci hlavní skupina řídnout. Kupodivu nestačil v zeleném dresu jedoucí Aular.

15 km před cílem atakoval Skujinš (Trek) a čelo se zredukovalo na zhruba 30 lidí. Následoval atak Lópeze a s ním dokázalo zůstat jen 9 závodníků, vesměs kandidátů celkového pořadí. Chyběl však mj. Serrano. Vrchol kopce přejeli s odstupem 20 sekund.

Aktivitou hýřil Skujinš a ve sjezdu se dostal osamoceně do čela závodu. Do cílové stěny najel s náskokem 10 sekund. Jenže v extrémně prudkém stoupání pro hrubé středověké dlažbě vedoucí k hradnímu komplexu nad městem hrála v jeho neprospěch i vyšší hmotnost.

Nejprve vedli stíhací skupinu López s Tolhoekem, ale pak zapnul na plný výkon Ethan Hayter a dojel si pro třetí letošní vítězství v etapě.

O 8 vteřin později ho následoval López a o dvě další Sven Bystrom (UAE).

Hayter se vyšvihl do čela průběžné klasifikace.