Thomas Pidcock, Olav Kooij, Maikel Zijlaard nebo Finn Fisher-Black. To je výčet cyklistických hvězd mužského profi pelotonu, které se v minulosti zúčastnili juniorského závodu Acht van Bladel. Tento nizozemský závod každý rok láká největší juniorské týmy nejen z Evropy, a je tak považován za možná nejprestižnější akci juniorského cyklistického kalendáře.

Trasy jednotlivých etap jsou namotané v okolí městečka Bladel v regionu De Kempen na hranicích Nizozemska a Belgie. Na mladé závodníky, včetně těch z dvou českých týmů, čekají sice rovinaté, ale za to technické etapy plné úzkých silnic a úseků po kostkách. „Kostky tu nejsou zase tak obtížné, jak se zdá. V dalších závodech, které se v Nizozemsku konají a my tam byli, jezdíme na mnohem těžších kostkách. Toto jsou spíše kostky pro začátečníky,“ hodnotil trať závodu vedoucí trenér týmu Rexonix Kovo Praha Marek Mixa.

GZ0C1246.jpg

Pro pražský tým jde o druhou účast na závodě Acht van Bladel po loňské zkušenosti. Nejlepší výsledek tehdy zaznamenal v úvodní etapě Matyáš Purnoch šestadvacátým místem. „Letos se pokusí o nějaký pěkný výsledek Adam Bittman, ale vzhledem ke startovní listině to bude takové malé mistrovství světa,“ hodnotil šance svých svěřenců den před startem závodu Marek Mixa.

Poprvé se na startu juniorského závodu Acht van Bladel představí cyklistická akademie Romana Kreuzigera. „Máme teď v týmu dobré cyklisty jako je Pavel Šumpík nebo Adam Pešek, který ale startovat nebude. Asi se organizátorům líbí naše fungovaní, a proto si nás pozvali,“ zdůvodňoval pozvánku na nizozemský podnik sportovní ředitel Tomáš Holub.

BrychtaJan_MR_Jevicko_TT_20240620_134301_D4C_5170.jpg

Byť to pro jeho svěřence bude na silnicích okolo Bladelu premiéra, žádná seznamovací ani relaxační jízda to pro ně nebude. „Pavel Šumpík závod pojede a určitě by tu měl něco předvést. Celý etapák zakončuje časovka, takže by mohl promluvit i do celkového pořadí,“ odhadoval schopnosti novopečeného českého juniorského mistra Tomáš Holub a jedním dechem dodal: „Cíle jsou vysoké.“

Nejen na Pavla Šumpíka čeká opravdu silná konkurence. Kromě dvou českých a čtrnácti nizozemských týmů se ke startu úvodní etapy přihlásilo dalších osmnáct týmů z osmi zemí jako Německo, Belgie, Dánsko nebo Mexiko.